Hoppa till huvudinnehåll

Sverige köper militärt system från Israels murbyggare

Dagens Industri har avslöjat att den svenska marinen köper ett nytt ledningssystem från Israel. Företaget som vann upphandlingen är Elbit, huvudleverantör till Israels apartheidmur.

Elbit är huvudleverantör till Israels apartheidmur.
Montage: Proletären

Dagens Industri avslöjade i veckan att israeliska Elbit i tysthet vunnit en upphandling om ett nytt ledningssystem till den svenska marinen. Tidigare har systemet direktupphandlats från Saab, som överklagat beslutet till Förvaltningsrätten.

I och med affären öppnar Sverige upp ett känsligt område för utländska intressen – och det är ändå inte den största skandalen i sammanhanget.

Elbit är nämligen inte ”bara” Israels största privatägda försvarsföretag, specialiserat på bland annat övervakningsteknik och drönare. Sedan åtta år tillbaka ingår inte längre företaget i de allmänna pensionsfondernas aktieinnehav, på grund av att Elbit är en av två huvudleverantörer till Israels apartheidmur på Västbanken.

Första, Andra, Tredje och Fjärde AP-fonden följde fondernas gemensamma etikråds rekommendation att utesluta företaget. I Etikrådets årsredovisning för 2010 står att Elbit ”kan kopplas till kränkning av internationell humanitär rätt i strid med fjärde Genèvekonventionen. Både den Europeiska Unionen och den svenska regeringen är tydliga i att både de delar av separationsbarriären och de bosättningar som är uppförda av Israel på ockuperat område strider mot folkrätten och då mer specifikt artikel 49 i fjärde Genèvekonventionenen.”

Sedan 2010 har Margot Wallström efterträtt Carl Bildt som utrikesminister och Sverige bedriver enligt regeringen en ”feministisk utrikespolitik”.

Sverige har erkänt Palestina som stat, och på invigningen av Palestinas ambassad närvarade förutom Wallström försvarsminister Peter Hultqvist tillsammans med Palestinas president Mahmoud Abbas.

Hultqvist mottog vid invigningen en ”Order of Merit” från Abbas, för sina exceptionella insatser och hängivenhet för den palestinska saken.

”För mig är det inte alls svårt att ta ställning. Jag är stolt över att ingå i en regering som erkänt Palestina”, sa Hultqvist då i en intervju i Dalarnas Tidning.

USA:s president Donald Trump har, till skillnad från Wallström och Hultqvist, inte påstått sig vara någon Palestinavän. Som president har han istället meddelat att USA:s ambassad ska flyttas till Jerusalem, och så sent som förra veckan blev Margot Wallström upprörd över Trumps beslut att dra tillbaka USA:s stöd till FN-organet UNRWA, som bistår palestinska flyktingar med skolor och grundläggande förnödenheter.

Ett av Donald Trumps vallöften var att bygga en mur mot Mexiko. Inspiration till bygget har han hämtat från Israel.

Trump har öppet låtit sig imponeras av Israels mur. Men även under hans föregångare Obama åkte den amerikanska gränspolisen till Västbanken för att studera gränsbevakning, och 2014 fick Elbits amerikanska dotterbolag kontraktet på den dyraste delen av Arizonas gränskontroll.

I oktober 2017, när Trump blivit president, fick Elbit Systems ett nytt kontrakt på USA:s gräns mot Mexiko. Elbit hade i april i år färdigställt 43 övervakningstorn för Trumps mur, byggda med teknik från Israels apartheidmur.

Nu ska samma företag sälja sina produkter till den svenska Försvarsmakten och Palestinavännerna Wallström och Hultqvist har inte yttrat ett ord om saken.