Hoppa till huvudinnehåll

Transportmedlemmar stal Hamnåttans fana – ”Ett lågvattenmärke så man häpnar”

Medlemmar i Transports sektion i Sundsvall poserar med en fana som de stulit från Hamnarbetarförbundets avdelning. Transport har fått storhetsvansinne, menar Hamnåttans ordförande Oscar Grönstedt Andersson.

Montage: Proletären

På en bild, upplagd på Facebook av Transports hamnarbetarsektion, poserar ledande Transportmedlemmar i Sundsvall med en fana som de stulit från Hamnarbetarförbundets avdelning i staden. ”Fanan har äntligen hittats till sin rätta ägare”, skriver de i inlägget och avslutar med ett ”bra jobbat” till medlemmarna.

– Ett lågvattenmärke så man häpnar. Man undrar ju om de redan köpt en burk gul färg, säger Oscar Grönstedt Andersson, ordförande i Hamnåttan i Sundsvall, till Proletären om Transports agerande gentemot en annan fackförening.

Skärmdump/Facebook
Transport skröt själva om flaggstölden på sin lokala Facebooksida.

– Jag fick först bilden skickad till mig av en som undrade vad som pågick. När jag kollade lokalen så var fanan mycket riktigt borta. Lokalen var låst när jag kom och inga andra än vi ska ha nycklarna.

Lokalen tillhör arbetsgivaren SCA, men har nyttjats av Hamnåttan som är majoritetsfack i hamnen. Det fanns inga brytmärken på dörren och Oscar Grönstedt Andersson vill inte spekulera i vilka fler som kan ha haft nycklar.

– Jag pratade med chefen som också blev chockad och sa att de inte släppt in dem.

Oscar Grönstedt Andersson valde att konfrontera Transportmedlemmen som hållit i fanan på fotot.

– Jag sa lugnt och stilla att ”du kan ju lämna tillbaks fanan”. ”Menar du Transports fana?”, svarade han.

På fredagskvällen ringde chefen upp Oscar Grönstedt Andersson, som då redan polisanmält stölden, och meddelade att fanan var tillbaka.

På fanan står det ”Sundsvalls stuveriarbetares fackförening” vilket är det juridiska namnet på avdelningen som 1972 blev utesluten ur Transportarbetarförbundet. Avdelningen var då med och startade Svenska Hamnarbetarförbundet.

– Om de vill hävda att det är deras fana, så får de väl processa om det. Jag har burit den i minnesmarscher för Ådalen 31 bredvid Stefan Löfven, men inte slet han fanan ur handen på mig.

Transports sektion försvarar sig på Facebook i en kommentar där de menar att det är SCA:s lokaler och hänvisar till att Hamnåttan på grund av Sveriges hamnars nya policy ska lämna den:

”Då Hamnarbetarförbundet avd 8 lämnat in nycklarna till SCA och sagt att dom tagit reda på det som dom ville ha. Sedan var dörren till deras före detta lokal öppen och där låg vår fana. Att kalla det för inbrott är befängt.”

Oscar Grönstedt Andersson ger inte mycket för förklaringen och påpekar att flytten fortfarande pågår.

– Det gör det ju i vilket fall inte rätt för Transports förtroendevalda att ta saker som inte är deras. Man tar ju inte en olåst cykel hur som helst.

Grzegorz Flakierski
Oscar Grönstedt Andersson bar Hamn8ans fana (till vänster i bild) vid minnesmarschen för Ådalen 80 år.

Med Sveriges hamnars nya policy, där Hamnarbetarförbundet stängs ute, och LO:s överenskommelse med arbetsgivarna om att inskränka strejkrätten riktat mot förbund utanför LO, verkar Transport ha fått något sorts storhetsvansinne, menar Oscar Grönstedt Andersson.

– De tror väl att vi är döda, men vi blir snarare mer levande av detta. Folk får ser hur dumt Transport har betett sig. Man blir faktiskt varm i hjärtat av allt stöd vi fått.

Sveriges hamnars policy, LO:s överenskommelse om strejkrätten, och så detta. Vad tycker du om den utvecklingen?

– Ja, man undrar ju var Socialdemokraterna är för arbetarparti egentligen. Som de agerat den senaste tiden, så förstår jag att opinionssiffrorna ser ut som de gör. Och det lär bli värre.