Hoppa till huvudinnehåll

Trump hyllar ambassadflytt – Israel massakrerar demonstranter

Över 40 har dödats och tusentals skadats när israelisk militär ännu en gång öppnat eld mot demonstranter vid gränsen till Gaza, efter att USA påbörjat flytten av sin ambassad till Jerusalem. ”En stor dag för Israel", kommenterar USA:s president Donald Trump på Twitter.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu skakar hand med USA:s president Donald Trump vid ett möte i Vita Huset förra året.
White House/Leslie N. Emory

Under måndagen invigdes USA:s nya ambassad i Jerusalem, efter att president Donald Trump beslutat att flytta ambassaden från Tel Aviv i slutet av förra året. Invigningen och erkännandet av Jerusalem som Israels huvudstad möttes av protester över hela Palestina.

Israelisk militär har svarat med dödligt våld och i Gaza har över 40 dödats och tusentals skadats, vilket gör dagen till den blodigaste under vårens protester mot blockaden mot Gaza och för rätten för palestinska flyktingar att återvända till sina hem på ockuperad mark.

Samtidigt som israelisk militär massakrerade palestinska demonstranter kallade Donald Trump på Twitter ambassadflytten för ”en stor dag för Israel”.

Större delen av världssamfundet har tagit avstånd från USA:s erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad och ambassadflytten befäster ytterligare den israeliska ockupationen av Palestina och Västbanken. Jerusalem har sedan FN:s delningsplan för Palestina haft en särskild internationell status som ”Corpus separatum” delat mellan en israelisk och en palestinsk stat men ockuperas idag helt av Israel.