Hoppa till huvudinnehåll

Tusentals flyr Honduras efter USA-stödda kuppen – Trump hotar med armén

Migrantkaravaner bestående av tusentals honduraner, som flyr våldet och fattigdomen som exploderat i Honduras efter den USA-stödda kuppen, är på väg mot USA. Donald Trump hotar att skicka militären på migranterna om de når gränsen.

Karavaner bestående av flera tusen migranter har lämnat Honduras, på flykt från kriminalitet och fattigdom som exploderat i landet sedan den USA-stödda kuppen 2009.
Hoy

HONDURAS/USA En enorm karavan bestående av tusentals fattiga honduraner är på väg mot USA, på flykt från våld och arbetslöshet i Honduras.

Efter den USA-stödda högerkuppen i Honduras 2009 har kriminaliteten och våldet exploderat i landet. Flera medier rapporterar om hur hundratals människor lämnnar Honduras varje dag och hur enorma organiserade karavaner med tusentals människor försöker ta sig till Mexiko, med USA som slutmål.

”Migrantkaravanen är ett resultat av förstörelsen av landets institutioner och överförandet av landets resurser till en politisk och ekonomisk maffia, och de utländska investerare som kontrollerar Honduras”, skriver Miriam Miranda, människorättsaktivist från den afro-honduranska organisationen Ofraneh, på Twitter.

Samtidigt som USA:s president Donald Trump säger sig vilja stödja migranter från krisens Venezuela, har han krävt att de honduranska flyktingkaravanerna stoppas och hotat med att skicka armén om de når den amerikanska gränsen.