Hoppa till huvudinnehåll

330 riskerar att mista jobbet: ”Upphandlingarna skapar osäkerhet för personalen”

– Varje gång det ska upphandlas så blir det en osäkerhet för personalen, säger Ina Fagerlind, ordförande i Kommunal Gävle om att kommunens kost- och städpersonal riskerar att tvingas ner i arbetstid och lön när nya företag vunnit upphandlingen.

Från och med 1 juli 2019 kommer matlagning och städning i Gävle kommun att delas upp på olika företag, med följden att de som har så kallade kombitjänster, med både städ och kost, kan tvingas ner i arbetstid.
vitesca (Pixabay)

Under många år har det franskägda serviceföretaget Sodexo haft hand om matlagning och städning i Gävle kommun. I senaste upphandlingen valde kommunen att dela upp städ och kost på olika upphandlingar. Detta för att skapa konkurrens och göra det enklare för lokala företag att lägga anbud.

Privat
Ina Fagerlind, Kommunal Gävle
Några lokala företag blev det dock inte som tog över verksamheten. Matlagningen ska från och med juli 2019 skötas av finska Fazer Amica medan städningen tas över av statliga Samhall och danskägda Förenade Service.

Sodexos 330 anställda riskerar nu att mista sina jobb eller tvingas ner i tjänstgöringsgrad.

Idag har många anställda på Sodexo i Gävle kommun så kallade kombitjänster. Det innebär att de både städar och lagar mat. När uppgifterna delas upp på fler än ett företag omöjliggörs kombitjänsterna.

”Fick jag önska hur det skulle vara så skulle det vara kommunen som skötte de här verksamheterna.”

– Personalen kan tvingas att sänka sin sysselsättningsgrad och då även sin lön, säger Ina Fagerlind, ordförande i Kommunal Gävle.

– Vissa företag är dessutom noga med att man inte får jobba för ett annat företag, och då kan man ju inte heller ta jobb på båda företagen.

Ina Fagerlind är kritisk till att kommunal verksamhet som skola, vård och omsorg läggs ut på upphandling vart tredje år.

– Fick jag önska hur det skulle vara så skulle det vara kommunen som skötte de här verksamheterna. Jag är inte emot småföretagande, men vissa saker ska skötas av det offentliga.

– Före upphandlingarna fanns en större trygghet. Nu vet personalen inte om de har jobbet kvar om tre år. Varje gång det ska upphandlas så blir det en osäkerhet för personalen.