Hoppa till huvudinnehåll

Valet i Bolivia: Fascister i Santa Cruz vägrar erkänna Mas seger

Extremhögern i det rika Santa Cruz-departementet hävdar att det är ”valfusk” bakom Mas jätteseger i valet.

Det högerextrema Union Juvenil Cruceñista är ungdomsförbund till Santa Cruz ”civilkommitté”, som leddes av Fernando Camacho under kuppen förra året.

Movimiento al Socialismo (Mas) vann stort i helgens presidentval i Bolivia. Med samtliga röster räknade står det klart att Mas vunnit med 55 procent av rösterna.

Majoriteten av högern i Bolivia har också erkänt sitt nederlag, men inte alla. Högerextrema grupper i Santa Cruz hävdar valfusk och har utlyst en paro civil, en ”civil strejk”, från och med midnatt lördag, boliviansk tid. Det de kallar ”civilstrejk” kan dock snarare beskrivas som en ”civil lockout”. Den går ut på att blockera gator och hindra människor från att ta sig till sitt arbete och röra sig genom staden.

Under torsdagen höll de högerextrema grupperna en presskonferens där de presenterade sina ”bevis” för ett valfusk. Som ett exempel visade de upp ett dokument från en valkrets i Argentina. Originaldokumentet från platsen visade 22 röster till Mas, men enligt valmyndigheten räknades Mas röster i årets val till 112 i samma valkrets. Vad de ”glömde” nämna var att det först uppvisade originaldokument var från förra året..

Det kan tyckas korkat, men bevisen kring förra årets ”valfusk” var på ungefär samma nivå och ledde ändå till stora protester. Bakom anklagelserna om valfusk står Santa Cruz civilkommitté och deras ungdomsförbund Union Juvenil Cruceñista.

Union Juvenil Cruceñista utlyser sin ”civilstrejk” på ett möte i Santa Cruz.

 

Civilkomittén är en företagarorganisation för Santa Cruz oligarki och ungdomsförbundet dess fotsoldater. De kräver att valet ogiltigförklaras och att Mas förbjuds som parti. Deras presidentkandidat, Fernando Camacho, ställde upp för valalliansen Creemos och fick 45 procent av departementets en och en halv miljon röster. Han har inte heller erkänt Mas valseger än.

Men till skillnad från förra året är högern splittrad. Creemos vicepresidentkandidat Marco Pumari samlade till möte mot ”valfusket” på ett torg i Potosí. Men han fick fly efter att han blivit attackerad av anhängare till Carlos Mesa, den andra högerkandidaten. Mesas väljare erkänner valet och beskyller Creemos för att ha splittrat högerns röster och på så sätt hjälpt Mas att vinna.

Även i Santa Cruz är högern splittrad. Inflytelserika tidigare ledare inom civilkomittén, som Branko Marinkovic och Ruben Costas, har erkänt Mas seger i valet.

I torsdags attackerades ordföranden för gruvarbetarfacket och kandidaten för Mas, Orlando Gutierrez, av högersympatisörer. Han vårdas på sjukhus i La Paz. Han ska tidigare ha varit medvetslös men har vaknat och läget uppges vara stabilt, omständigheterna kring attacken är fortfarande oklar.

Förloppet med ”civil-strejk”, attacker på företrädare för Mas och anklagelser om valfusk liknar utvecklingen efter förra årets val, som kulminerade i ett polisuppror och statskupp. Mas uppmanar sina anhängare till lugn och att inte låta sig provoceras.