Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesskribent

Kommentar: Välkommen tillbaka, Evo!

Bolivias förre president Evo Morales har idag den 9 november återvänt till Bolivia. Det har han kunnat göra tack vare den massiva valsegern för Mas (Rörelsen för socialism) och dess presidentkandidat Luis Arce.


Maktskiftet i Bolivia ägde rum den 8 november och är en av de mest positiva händelserna under 2020. Det är en folklig seger över de högerkrafter – i och utanför Bolivia – som förra hösten kuppade bort president Evo Morales från makten. Det är en seger för demokratin och för den progressiva politiska process som inleddes för snart femton år sedan.

En kall höstdag i november 2005 intervjuade jag Mas dåvarande viceordförande som var på Sverigebesök. Vi träffades i ett litet rum i Viktoriahuset i Göteborg. Visionerna var tydliga liksom vetskapen om vilka krafter de hade att kämpa mot:

”Via sin ambassad har USA länge blandat sig i Bolivias inre angelägenheter, både politiskt och ekonomiskt. Det som gör mest ont är att USA stöder de multinationella bolag som rövar bort våra rikedomar. Tänk att ett så rikt land som Bolivia, med all gas, olja, mineraler och skog, samtidigt kan vara ett av världens fattigaste länder.”

Då var vänstervågen i Latinamerika ännu i sin linda, och jag måste erkänna att jag kände en viss tveksamhet till om Mas verkligen hade styrkan att vinna valet i Bolivia i december samma år.

Men Mas-representanten var optimistisk, trots det starka motståndet. Han lyfte fram rörelsens genuina folkliga förankring:

”Vårt 10-punktsprogram kommer underifrån. Vi uppmanade varje region att diskutera och lägga fram ett eget valprogram och skicka in det till Mas ledning. Dessa har vi sammanställt och gjort till vårt program. De viktigaste punkterna är en nationalisering av naturresurserna samt inkallandet av en konstituerande församling.”

Genomförandet av dessa punkter var också vad som skedde efter att Evo Morales tillträtt som president i januari 2006. Demokratin vidgades, och inkomsterna från den nationaliserade gasen och oljan användes till sociala satsningar för den fattiga folkmajoriteten.

Men motståndet och revanschlustan från högerkrafterna, de plundrande storbolagen och storebror USA fanns naturligtvis kvar – med bortkuppandet av den folkvalde Morales förra året som det hittills värsta uttrycket för detta.

Det är därför oerhört glädjande att reaktionen, trots allt våld och förtryck efter kuppen inte lyckades knäcka MAS och den folkliga rörelse som står bakom partiet.

Utvecklingen i Bolivia ger hopp om framtiden. Välkommen tillbaka, Evo!