Hoppa till huvudinnehåll

Venezuela strömlöst efter misstänkt cyberattack – nytt destabiliseringsförsök av USA?

Stora delar av Venezuela blev i slutet av förra veckan strömlöst, efter att flera generatorer i landets största vattenkraftverk slutat fungera. Oppositionen anklagar regeringen, men regeringen säger sig ha bevis för att en cyberattack genomförts.

Nicolas Maduro talade på lördagen, under strömavbrottet, och anklagade USA för att ligga bakom en cyberattack.
Nicolas Maduro (Twitter) / Davidusb

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det felaktigt att USA försökt underminera Irans kärnvapenprogram genom cyberattacker. Det USA försökt underminera är Irans kärnkraftsprogram – som av USA anklagats för att vara en täckmantel för ett kärnvapenprogram.


I torsdags förra veckan blev stora delar av Venezuela strömlöst sedan tre av fem elgeneratorer i landets viktigaste kraftverk, Simon Bolivar-vattenkraftverket (tidigare Guri-dammen), slutade fungera. Runt 70 procent av landet blev utan ström och sjukhus, kollektivtrafik, industri och livsmedelshållning har drabbats hårt av avbrotten.

Högeroppositionen, USA och majoriteten av etablerad media pekar ut Maduros vänsterregerings ”dåliga underhåll” av elnätet som orsaken till haveriet. Venezuelas regering och president Nicolas Maduro, å sin sida, säger sig ha bevis för att en cyberattack genomförts mot Simon Bolivar-kraftverkets datoriserade Ardas-system och tänker presentera bevis i FN för att USA bär skulden.

Ännu finns inga konkreta uppgifter om exakt vad som hänt eller vem som ligger bakom – men mycket tyder på att Maduro har rätt.

Att underhållet av delar av den venezuelanska infrastrukturen är eftersatt – på grund av både djup ekonomisk kris och korruption – är ingen hemlighet. Det vore heller inte första gången avbrott på viktig infrastruktur orsakas av dåligt underhåll, det räcker med att nämna den svenska järnvägen för ett näraliggande exempel. Men Venezuelas myndigheter vill till varje pris undvika mer kaos i landet, och landets grundläggande strömförsörjning lär vara prioriterad.

USA har de senaste veckorna intensifierat försöken att störta regeringen i Venezuela efter att man i januari erkände den tidigare okände oppositionsledaren Juan Guaido som president. Försöket att få stöd för en regelrätt militär invasion har misslyckats, och allt talar för att USA nu satsar på att ”svälta ut” regeringen med hjälp av sanktioner och andra ekonomiska påtryckningar.

USA har tidigare utfört cyberattacker mot andra stater. I vad som beskrivits som historiens mest sofistikerade cyberattack försökte USA 2010 underminera Irans kärnkraftsprogram genom viruset Stuxnet, vilket avslöjats av bland annat New York Times. Samma tidning rapporterade förra året att USA har ett hemligt cyberprogram, Nitro Zeus, med syfte att kunna slå ut Irans elnät i händelse av en konflikt med landet.

Även affärstidningen Forbes skriver att det visserligen är ”troligt” att dåligt underhåll är orsaken men att en cyberattack utförd av USA i högsta grad är ett ”realistiskt” scenario – som taget ur en manual för cyberkrigsföring.

Med andra ord har USA både kapaciteten för och erfarenheten av att genomföra en cyberattack, som den man nu anklagas för.

Oavsett orsak till haveriet, utnyttjades läget snabbt av högeroppositionen. På sociala medier, och vissa oppositionsvänliga nyhetssidor, spreds olika uppgifter först om 79 döda patienter, sedan om 296 döda, inklusive 80 nyfödda, på ett sjukhus i Maracaibo. Dessa uppgifter har dock avvisats av mer nyanserade delar av oppositionen såväl som landets läkarorganisationer.

Oppositionen vidhåller dock att 21 patienter på sjukhus ska ha dött, en siffra som också använts i internationell media. Venezuelas hälsominister Carlos Alvarado förnekar bestämt att patienter avlidit på grund av strömavbrotten och hänvisar till att alla offentliga sjukhus har reservkraftverk.

Venezuela har dock haft svårigheter att driva reservgeneratorer och reservkraftverk – något som potentiellt sett kan vara livshotande för många sjukhuspatienter. Detta, tillsammans med brist på mediciner och viktig utrustning, gör att situationen på många sjukhus tveklöst är mycket allvarlig.

Men orsaken är varken Maduroregeringens ”dåliga underhåll” eller socialistiskt vanstyre. Orsaken är främst USA:s sanktioner.

På grund av USA:s sanktioner kan Venezuela inte importera eller producera den typ av bränsle som krävs för att driva värmekraftverk som fungerat som reservkraftverk i landet, vilket New York Times rapporterar om. På grund av sanktionerna kan Venezuela heller inte importera viktiga mediciner och livsmedel, vilket fördömts av FN och fått FN-experter att likna sanktionspolitiken vid medeltida belägringar.

I början av denna vecka rapporteras elen vara tillbaka i större delen av Venezuela. Oavsett vad som orsakade den gångna veckans avbrott finns det anledning att förvänta sig fler sabotage, provokationer och attacker framöver, när USA fortsätter sin destabiliseringskampanj.