Hoppa till huvudinnehåll
Av

Krönika: "Vi kuppar vilka vi vill"

Att Elon Musk och USA har kopplingar till statskuppen i Bolivia är uppenbart. Bolivia har nämligen världens största källa av litium.


”We will coup whoever we want. Deal with it!” det var svaret som miljardären och entreprenören Elon Musk gav den amerikanska vänster-twittraren Historyofarmani när han konfronterade Musk om att anledningen till att USA organiserade statskuppen i Bolivia var för att han skulle komma åt landets litiumtillgångar.

Elon Musk har kommit att bli kallad "verkligenhetens Tony Stark", som syftar på den fiktiva hjälten och vetenskapsmannen Iron man från Marvels serietidningar. Inte långt efter Musks kupputlägg, twittrade Historyofarmani:

”Elon Musk went from Tony Stark to Lex Luthor so fast!”

Musks och USA:s kopplingar till statskuppen i Bolivia kan till och med en blind höna genomskåda. Bolivia har nämligen världens största källa av litium.

En vecka innan statskuppen påbörjades bröt president Evo Morales ett kontrakt med ett tyskt företag gällande att utveckla litiumkällor i Bolivia. En vecka senare inleddes statskuppen. Tre dagar senare skjuter Teslas aktie i höjden och har inte upphört att klättra.

Efter kuppen har den fascistiska interimpresidenten Jeanine Áñez stängt ner det statliga litiumföretagets fabrik och hennes vice presidentkandidat har bjudit in Elon Musk till att producera batterier i fabriksanläggningen.

Elon Musks Tesla köper idag främst sitt litium från Australien, en källa som till slut kommer utarmas. Genom att öppna upp Bolivias litium för omvärlden skulle mer kunna utvinnas, vilket skulle innebära lägre priser, vilket i sin tur skulle ge Tesla större profit. Och på ett ännu högre plan skulle USA få världskontroll, framför Kina, över litiumproduktionen.

Fascistjuntan med Áñez i spetsen meddelade häromdagen att de nu för tredje gången skjuter upp valet i Bolivia, som skulle hållits den 6 september, till oktober månad. Med den rådande pandemin som påstådd anledning.

I själva verket är anledningen att Evo Morales representant i valet, Luis Arce, ligger långt före Áñez i opinionsmätningarna. Så länge detta är ett faktum är det högst osannolikt att vi får se något rättvist val i Bolivia, om något alls. Det tänker varken Áñez, Musk eller USA tillåta.