Hoppa till huvudinnehåll

Vittnar om usel arbetsmiljö i Pressbyråbutik

Sofia Åkerblom Bärling fick sparken för ett Facebookinlägg hennes pappa skrivit. Nu berättar hon själv om situationen på arbetsplatsen.

Sofia Åkerblom Bärlings Facebookinlägg fick stor spridning.
Proletären

Sofia Åkerblom Bärling hade jobbat i en Pressbyråbutik i Södertälje i ett och ett halvt år när chefen plötsligt tvingade henne att skriva under uppsägningspappren. Sedan fick hon lämna in nycklarna och lämna butiken.

– Han kom in och skrek från ingenstans, berättar hon för Proletären.

– Jag var i chock och skrev under utan att tänka.

Bakgrunden till chefens utbrott är att Sofia Åkerblom Bärling berättat för sin pappa om den usla arbetsmiljön i butiken. Pappan skrev på sin Facebooksida om situationen för dottern och hennes arbetskamrater, och det var detta som fick butikschefen att se rött. Han tyckte att pappan hängt ut både honom och butiken och därför kunde han inte heller lita på Sofia.

– Jag fick sparken för något min pappa lagt ut. Det försökte jag säga till chefen men han ville bara bli av med mig.

På sin egen Facebooksida berättar Sofia Åkerblom Bärling nu hela historien i ett inlägg som delats närmare 1000 gånger. Hon vittnar om en chef som stänger av AC:n för att spara pengar, trots att det är uppemot 40 grader varmt i butiken. En chef som hotar med uppsägning när någon är hemma sjuk och som tvingar anställda att jobba sex timmar i sträck utan möjlighet att äta eller gå på toaletten.

Privat / Sofia Åkerblom Bärling

– Det känns bra att det har kommit ut hur det är på arbetsplatsen. Många känner igen sig men vågar inte berätta.

Flera av dem som kommenterar Facebookinlägget bekräftar Sofia Åkerblom Bärlings bild, både av den aktuella butiken och av branschen i allmänhet.

När Proletären kontaktar butikschefen för en kommentar avböjer han och hänvisar till Pressbyråns presstjänst.

Pressbyrån är ett franchiseföretag, vilket innebär att butikerna ägs och drivs av småföretagare. Men Pressbyråns franchiseavtal kräver att de enskilda arbetsgivarna tecknar kollektivavtal och följer gällande regler.

– Vi tar kritiken gällande bristande arbetsförhållanden på största allvar och har tagit kontakt med berörda parter för att få en fullständig bild av vad som hänt, säger Pressbyråns kommunikationschef Lennart Schultz till Proletären.

– För Pressbyrån är arbetsmiljöfrågorna viktiga och vi arbetar nära våra franchisetagare med förebyggande arbete i dessa frågor. 

Sofia Åkerblom Bärling har kontaktat facket som lovat att skicka en ombudsman till butiken. Själv har hon semester under uppsägningstiden och söker nytt jobb.

– Jag sätter inte min fot där igen.