Hoppa till huvudinnehåll

Felmeddelande

  • Notice: Undefined index: field_byline i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).

20 år i EU: "Att säga ja är roligt"

Det fanns inget roligt med att säga ja till EU. Precis som vi motståndare sa då är EU är en nyliberal tvångströja.

Som en av Folkrörelsen Nej till EU:s ordförande och Nej till EU-aktivist kommer många minnen tillbaka från folkomröstningskampanjen. Starka minnen av att nejsidans sakliga argumentering vann i stort sett alla debatter över jasidans floskler som ”om att hoppa på tåget” och ”Vi kan inte stå utanför”.

Jag vet inte hur många debatter som jag och övriga representanter från nejsidan mötte jasidans debattörer i, och våra motdebattörer hade överhuvudtaget inte ens läst fördragen. När vi hänvisade till texter i fördragen som efter ett medlemskap skulle stå över svenskt lagstiftning så hävdade jasidan: ”Visserligen, men det ska vi ändra på.”

Kontentan av jasidans argumentering var alltså inte att Sverige skulle gå med i EU – utan att EU skulle gå med i Sverige. Vi skulle påverka så att EU skulle bli som Sverige!

Handen på hjärtat – är det någon av läsarna som kan erinra sig ett endaste område som Sverige har förändrat i EU? Jag kan det inte! När väl jasidans enorma övertag i ekonomiska resurser och med den samlade makteliten emot folket gett utslag och de fått sitt ja (om än med knapp majoritet) så var allt tal om att påverka EU glömt.

”Det är roligare att säga ja!” var en av de dummare slogans som jasidan spred med hjälp av betalda anställda. Jag har ofta funderat på hur ”roligt” medborgarna idag anser att det är med medlemskapet.

Hur roligt är det att demokratin urholkats och att EU:s lagstiftning står över svensk lagstiftning? Hur roligt är det med den höga arbetslösheten? Hur roligt är det med privatiseringar och avregleringar? Hur roligt är det med att offentlighetsprincipen mer och mer urholkas?

Hur roligt är det med massövervakning? Hur roligt är det att arbetare från andra länder som kommer till Sverige och utnyttjas i stort sett som slavarbetare? Hur roligt är det med det nu aktuella TTIP-avtalet (frihandelsavtal mellan EU och USA) som ger företag rätt att stämma stater för uteblivna vinster?

”EU för fredens skull” hette det också. Som om Sverige inte blivit EU-medlem skulle krig utbryta i Europa! Men istället för fredsskapande åtgärder så har EU alltmer, sida vid sida med USA och Nato, deltagit i militära stridshandlingar i Libyen, Irak och Syrien.

Vi har snabbinsatsförband där svenska soldater ingår, EU har bidragit till att skapa spänningar i Ukraina som innebär ökade motsättningar inom landet. Istället för alliansfrihet är Sverige i praktiken närmast ett Nato-land.

Listan över alla negativa konsekvenser av EU-medlemskapet är så lång så det skulle behövas mer än en bok för att redovisa. Fler och fler av folket i EU:s medlemsländer inser också att den nyliberala tvångströja som EU-medlemskapet innebär inte gynnar folket utan ökar klassklyftor, ökar motsättningar inom länder och mellan länder.

EU är inte framtiden för folkflertalet – låt Sverige visa vägen ut ur EU. Nu med 20 års facit av konsekvenserna av EU-medlemskapet kräver vi en ny folkomröstning om medlemskapet!
Eva-Britt Svensson

f d ordförande i Folkrörelsen Nej till EU