Hoppa till huvudinnehåll

Felmeddelande

  • Notice: Undefined index: field_byline i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Elevråd, EU, och låtsasdemokrati

EU är ett verktyg för kapitalister – därför bojkottar jag EU-valet!

När jag började i sjunde klass 1970 så uppmanades vi en dag, av lärarna, att välja ombud till elevrådet. Jag blev vald.

På elevrådets första möte upptäckte jag och de övriga sjuorna att en folkpartist höll i ordförandeklubban. Detta på Sjumilaskolan i det röda Biskopsgården! Det väckte vår klasskänsla, FPU slängdes ut och den nya styrelsen bestod av oorganiserade men klassmedvetna arbetarungar.

Vi upptäckte snart att vårt inflytande, som elevorganisation, var ytterst begränsat. Vi kunde inte påverka nånting. Vi fick anordna skoldanser, inom de strikta ramar överheten bestämde. Elevrådet var bara låtsasdemokrati, en kuliss. Men vi lärde oss mötesteknik och att skaffa oss personliga fördelar.

När EU:s parlament bildades så hade det inte ens mandat att ordna danser, men det var mycket mötesteknik och stora personliga fördelar.

Trots kraftigt ökade befogenheter är det idag mest att likna vid en permanent remissinstans som kan fördröja och ibland förhindra Kommissionens förslag. Förslag som i sin tur inte får bryta mot EU:s fördrag (vars innehåll varken parlament eller kommission har något formellt inflytande över).

LO kampanjar nu för ”ett politiskt skifte i EU” mot den rådande högerpolitiken. Genom att välja in fler sossar i parlamentet ska ”löntagarnas rättigheter och intressen tillvaratas”. Detta är bedrägeri!

Högerpolitiken är grundlag i EU och det kan inte några sossar till i parlamentet göra något åt. Man kan dessutom på goda grunder fråga om de ens vill! I nio fall av tio röstar nämligen sossarna som moderaterna i EU-parlamentet.

De 28 som dömer i EU:s domstol har mycket större makt. Större makt än något parlament inom EU. Men dessa domare får vi inte välja.

För att EU skall framstå som demokratiskt, som om det var något som en majoritet av invånarna gillar och stödjer, är det viktigt att det blir ett högt valdeltagande i EU-parlamentsvalet.

Om EU hade understött demokratin och gjort det lättare för vanligt folk att påverka sina liv och samhällsutvecklingen så hade det knappast behövts dyra kampanjer för att få folk till valurnorna. Men EU:s uppdrag är det motsatta; att urholka folkmakten, från kommunerna till de nationella parlamenten, så att inte det kan hända igen att kapitalisternas makt och deras vinster naggas av demokratiskt fattade beslut i folkvalda församlingar. (Vilket faktiskt skedde på 1960- och 70-talen).

EU:s uppdrag bestämdes av Europas storkapitalister på 1980-talet då deras intresseförening ERT, European Round Table of industrialists, skrev utkastet till Maastrichtfördraget.

Sedan dess har vi fått: Otryggare anställningar, permanent hög arbetslöshet, utförsäljning av gemensam egendom, privatisering av offentlig verksamhet, sjukvårdskris, järnvägskaos, privatskolor, antifacklig lagstiftning, sämre pensioner, sämre sjukförsäkring, sämre socialbidrag, sämre studiebidrag, en usel bostadspolitik, en krigshetsande gemensam utrikes-politik, fler fattiga som dessutom är fattigare, fler rika varav de rikaste är otroligt mycket rikare, med mera.

Allt detta är meningen! Du ska känna dig otrygg!

EU är en överstatlig apparat för att ta tillvara borgarklassens intressen. Den ägande klassens rätt att exploatera arbetarklassen, kapitalism, är inskriven i grundlagen.

Övriga människors rättigheter väger mycket lätt.

EU pissar på demokratin i Grekland och bidrar till att installera nazister vid makten i Ukraina.

Vill du bidra till att ge EU demokratisk legitimitet?

Det vill inte jag. Jag ansluter mig till den största väljargruppen i Europa, den som bojkottar EU-parlamentsvalet.

När jag gick i nionde klass la vi ner elevrådet och bildade en Röd Front-kommitté istället.
Hans Johansson

chaufför
Fakta

Elevråd, EU, och låtsasdemokrati