Hoppa till huvudinnehåll
Av

Bojkotta EU-valet: Parlamentet mest en fasad

De stora politiska partierna försöker framställa valet till EU-parlamentet den 7 juni som ett val mellan ett rött eller blått EU. Det är falskt.



Under 2008 avgjordes totalt 535 ärenden i EU-parlamentet. Bara i två procent av dessa omröstningar stod det konservativa blocket klart mot det socialdemokratiska. Inget av dessa tio hade någon större principiell betydelse. Nio av de tio var rena åsiktsyttranden, utan betydelse för lagstiftningen. I ytterligare åtta fall var läget lite oklart.

Men även om dessa räknas med blir enigheten förkrossande. I 97 procent av alla slutomröstningar är konservativa, kristdemokratiska, liberala och socialdemokratiska ledamöter i stort sett överens.

*
I EU-parlamentet är kraven på större makt åt EU i allmänhet och åt EU-parlamentet i synnerhet, en överideologi som oftast är starkare än motsättningarna mellan de stora politiska grupperna.

I debatten hävdas det att valet till EU-parlamentet är viktigare än ett riksdagsval eftersom flertalet av de beslut riksdagen fattar redan är beslutade i Bryssel. Det är skevt. EU-parlamentet har i takt med att EU utvecklats i riktning mot en centraliserad överstat, fått större inflytande. Men fortfarande är EU-parlamentet inte vad man normalt menar med ett parlament, eftersom det saknar förslagsrätt och beskattningsrätt och enbart har en begränsad möjlighet att påverka lagstiftningen. Parlamentet har vetorätt i allt fler frågor, men det är fortfarande ministerrådet (medlemsstaterna) som fattar alla formella beslut.

EU-parlamentet är i allt väsentligt enbart en demokratisk fasad för det odemokratiska EU-systemet.

*
I parlamentsvalet finns det två sätt att visa sitt EU-motstånd. Bojkotta EU. Eller rösta på en EU-kritiker. Du väljer.

Sveriges möjligheter att påverka EU är försvinnande små. 18 platser av 736. 2,4 procent. Det är Sveriges inflytande i EU-parlamentet. 10 röster av 345 i det lagstiftande ministerrådet. 2,9 procent.

*
EU:s inflytande i Sverige är desto större. Mer än 80 procent av alla nationella lagar stiftas nu i Bryssel. Och beslutens innehåll är starkt reglerade av EU:s fördrag. Det är som att skriva in Moderaternas partiprogram i den svenska grundlagen.

Än värre blir det om Lissabonfördraget, EU:s nya grundlag, träder i kraft. Lissabonfördraget ger EU mer makt, slår fast unionens högerpolitik och militariserar EU.

Irland har i en folkomröstning sagt nej till Lissabonfördraget. Men EU-ledningen vägrar att respektera det irländska folkets nej, utan kräver att det hålls en ny folkomröstning till hösten. För folken i EU:s medlemsländer är Irlands nya folkomröstning om Lissabonfördraget, mycket viktigare än det stundande EU-parlamentsvalet. Irländarnas kamp är också vår kamp: Stoppa Lissabonfördraget.

*
EU:s utveckling är enkelriktad. Makten centraliseras till Bryssel och Luxemburg. De nationella parlamenten marginaliseras. Demokratin, folkstyret, sätts ur spel.

Vaxholmsmålet har visat att det är EU:s domstol som i sista hand bestämmer över svensk arbetsrätt och svenska kollektivavtal. Och en sak kan vi vara säkra på. Har vi en gång överlåtit mer makt till EU så är det oerhört svårt att ta tillbaka den.

Sverige ut ur EU. Det är den enda möjligheten att återupprätta demokratin, alliansfriheten och den svenska samhällsmodellen.

GÖSTA TORSTENSSON
Proletären nr 22, 2009