Hoppa till huvudinnehåll
Av

Bojkotta EU-valet: Varför ska jag bojkotta?


•Varför jag ska bojkotta EU-valet!
Därför att ett lågt valdeltagande urholkar EU:s legitimitet. I en demokrati fungerar inte den politiska makten friktionsfritt utan den folkliga legitimitet som ges i valen. Särskilt besvärar detta den svenska makteliten när över hälften av dem som röstar i riksdagsvalen vänder ryggen åt EU-valet.

Hur ska partierna som säger sig representera folkviljan förhålla sig till EU-diktat när folket så tydligt vänder EU ryggen? Det låga valdeltagandet är det överlägset bästa sättet att sätta käppar i hjulet för mer EU-makt. Främst av allt så bereder det mark för ett folkligt engagemang kring kravet Sverige ut ur EU.

•Varför är då Kommunistiska Partiet ensamt bland motståndare och kritiker till EU att förorda bojkott av EU-valet?
I grunden därför att Kommunistiska Partiet och dess ungdomsförbund RKU så starkt vidhåller kravet Sverige ut ur EU.
Vi vill att Sverige omgående lämnar den eländiga unionen. Därför har vi inga som helst bindningar till EU eller dess institutioner. Vi kan öppet och ärligt säga sanningen, att EU-parlamentet är ett bluff-parlament där svenska folket bara får rösta om 18 av 736 parlamentsplatser.

Andra EU-kritiska partier och grupper har slopat utträdeskravet eller som Vänsterpartiet gömt och glömt det i partiprogrammet. Då princippolitiken får stryka på foten blir lockelsen övermäktig efter den politiska legalitet och de stora pengar som en plats i EU-parlament ger. Trots vetskap om EU:s funktion. Det kallas i dagligt tal för opportunism.

Men Kommunisterna är inte ensamma att bojkotta. Vi har sällskap av folkmajoriteten. Senaste EU-valet 2004 bojkottades av över 62 procent av väljarna. Bland LO:s medlemmar valde tre av fyra att bojkotta.

Också Folkrörelsen Nej till EU uppmanar till bojkott. FNEU som organiserar enskilda EU-motståndare har också många medlemmar i partier som ställer upp i EU-valet. Därför uppmanar FNEU såväl till bojkott som till rösta på en EU-kritiker. En förståelig position.

• Men då är bojkott-linjen inte så självklar? Ge några fler politiska skäl till bojkott!
Det är av klassmässiga och demokratiska skäl som Kommunisterna uppmanar till bojkott av EU-valet.
EU är skapad av monopolkapitalet för att införa lagstadgad högerpolitik. I EU råder genom Stabilitets och tillväxtpakten lagstadgat krav på budgetbalans. Vilket betyder förbud mot effektiv krisbekämpning.

Detta är stenhård verklighet. Första veckan i maj i år pekade EU-kommissionen ut Polen, Litauen, Rumänien och Malta och krävde att dessa länder inom sex månader ska genomföra nedskärningar för att pressa ner budgetsunderskottet till lagstadgade tre procent. I Sverige fixar nyliberalen och finansministern Anders Borg sådana nedskärningar utan pekpinnar.

Mot EU:s lagstiftade nyliberalism hjälper inga förnuftiga argument om att staten måste satsa på att stimulera folkets och den offentliga sektorns konsumtion för att mildra arbetslösheten.

Inte heller kan EU-parlamentet påverka detta. Inga EU-parlamentariker har ens rätten att lägga förslag om att EU:s lagar ska ändras. Det får bara EU-kommissionen göra och Stabilitetspakten kan bara slopas genom fördrags-ändringar, som måste beslutas av alla stater i enighet.

De ekonomiska och politiska makthavarna har byggt en betongkoloss som svenska folket inte kan påverka inom dagens borgerligt demokratiska ramar. Med en alldeles för snäll omskrivning brukar detta kalas för EU:s demokratiska underskott. Men Sveriges arbetarklass har begripit detta och vänder valet ryggen.

I de breda folklagren finns en betydligt större insikt om den borgerliga parlamentarismens begränsningar än hos många aldrig så insatta EU-kritiker i de etablerade partierna. Kommunisternas aktiva bojkottkampanj reser kravet Sverige ut ur EU för att i EU-valet visa den enda väg som svenska folket i grunden kan påverka EU. Genom att för evigt lämna Unionen.

• Okej för att vi inte kan påverka EU. Men nog känns det riktigt att rösta på socialistiska EU-motståndare om inte annat så för att hålla Sverigedemokraterna utanför EU-parlamentet.
Otvivelaktigt ger EU-parlamentet viss legitimitet åt partier som kommer in. Se på Junilistan. Men att rösta för att mota andra blir fel, också vad gäller starkt främlingsfientliga och värdekonservativa SD.

Fel därför att det inte är någon katastrof med SD i EU-parlamentet. Här sitter redan 20 ledamöter från extremhögerns partier, bla ökända Jean-Marie Le Pen och Alessandra Mussolini, med ett inflytande som är obefintligt bland de över 700 i det relativt maktlösa EU-parlamentet.

Fel därför att Sverigedemokraterna näppeligen lär komma in. I förra EU-valet fick SD 1,1 procent av rösterna: Det är långt under vad partiet samlat i riksdagsval, därför att SD:s väljargrupper finns inom det breda skikt som bojkottar EU-valen.
Slutligen i grunden fel därför att varje röst i EU-valet, oavsett på vilket parti, stärker EU-makten.

Då håller det inte att som syndikalistiska Arbetarens chefredaktör Rickard Warlenius i nr 20/09 stämma in i kören av uppmaningar att rösta i EU-valet: ”Det är rent av viktigare (att rösta 7 juni) än att rösta till riksdagen /…/ Där, på behörigt avstånd från nationella partledningar finns plats för frifräsare som faktiskt kan göra skillnad och påverka politiken.”

På vilket sätt kan ens 18 ”frifräsare” av 736 parlamentariker göra skillnad? Warlenius blir svaret skyldig.

LARS ROTHELIUS
Proletären nr 22, 2009