Hoppa till huvudinnehåll
Av

Danmark som förebild


Svenska LO borde göra som det danska och ryta till mot EU. För att försvara den strejkrätt som EU hotar genom domen i Vaxholmsmålet.
Det hela är smått tragikomiskt. Innan domen i EU-domstolen tog LO till brösttoner mot EU, andre vice ordföranden Erland Olausson hotade rentav med att LO skulle tvingas ompröva stödet till det svenska EU-medlemskapet om domen gick Byggnads och den svenska kollektivavtalsmodellen emot.

Men efter det negativa domslutet blev tonen genast mer foglig. Wanja Lundby-Wedin och Erland Olausson ligger lågt, som lydiga socialdemokrater, medan Byggnads, som fick underkänt för blockaden av skolbygget i Vaxhom, anpassar sig till domslutet. Byggnads erkänner sig helt besegrat och avskriver därför blockader som medel att försvara svenska kollektivavtal mot lönedumpande konkurrens.

I Danmark är det annat ljud i skällan. Danska LO rasar mot domen och mot den danska högerregeringen, som så här långt inte lyft ett finger för att försvara den danska kollektivavtalsmodellen mot EU:s attacker. Danska LO kräver inte att Danmark skall lämna EU, även om sådan röster hörs inom organisationen, men väl att regeringen skall förhandla fram garantier för konflikträtten innan Danmark ratificerar den grundlag som numera döpts om till Lissabonfördraget.

Man skall inte begära för mycket av lydiga socialdemokrater. Men inte vore det för mycket begärt att Wanja Lundby-Wedin och Erland Olausson åtminstone följde sina danska kollegors exempel. Genom att kräva att regeringen Reinfeldt i EU utverkar garantier för den kollektivavtalsmodell som arbetsmarknadsminister Littorin och regeringen påstår sig värna om och därmed för rätten att försvara denna modell genom konflikt, som i Vaxholm.

Ett samfällt dansk-svenskt hot om att fälla Lissabonfördraget kan tvinga fram åtminstone ett undantag.

Vi vill påstå att detta är det minsta man kan begära av LO. Eftersom LO inför medlemskapet i EU påstod att redan medlemskapsfördraget gav garantier för den svenska modellen. Att kräva och driva igenom sådana garantier är därmed att senkommet uppfylla ett redan givet löfte, något som också gäller TCO.

Vi vet. När det gäller LO är också det lilla mycket begärt. Men detta minsta lilla bör LO-medlemmarna ändå begära. Kan danska LO ställa krav på Danmarks högerregering, så vore det väldigt märkligt om inte svenska LO kan ställa krav på Sveriges. För att försvara strejkrätten och medlemmarna mot organiserad låglönedumpning.

Kan inte LO ställa upp på detta lilla är det riktigt illa ställt.

För övrigt kräver vi en folkomröstningen om Lissabonfördraget och vi anser att Sverige skall lämna EU. Men det tar vi en annan gång.