Hoppa till huvudinnehåll
Av

"EU-dom hotar vår strejkrätt"

Tre avdelningsordföranden i Byggnadsarbetarförbundet går i LO-tidningen till försvar av den svenska kollektivavtalsmodellen och rätten att strejka för avtalsenliga löner. Grundläggande rättigheter i Sverige som EU:s domstol i Vaxholmsmålet förklarat stå i strid med EU:s lagar.



”Vi har varit naiva när det gäller EG-domstolens roll. Folket har inte valt ledamöter i EG-domstolen. De är oavsättliga. De deltar inte i något offentligt samtal, de fattar beslut och sedan är det locket på.” Så skriver Johan Lindblom ordförande i Byggettan i Stockholm, Roland Ljungdell, ordförande Byggnads Södra Skåne och Tomas Emanuelsson, ordförande Byggtolvan Göteborg i LO-tidningen 7/2008.

Vaxholm ögonöppnare
Inga nyheter för kommunister och EU-motståndare men en välkommen klarsyn från EU-positiva fackliga socialdemokrater. Det är tydligt att Vaxholmsdomen kommit som en kalldusch, en ögonöppnare.

”EG-domstolen betraktar likabehandlingen av svenska och utländska arbetare som diskriminering av utländska företag! Det visar återigen att EU:s lagstiftning gynnar arbetsgivarparten, fri rörlighet är viktigare än strejkrätten. På denna punkt är domen mycket långtgående.”

Här tar de centralt placerade fackliga ledare bladet från munnen och pläderar för att Sverige ska kräva undantag i Lissabonfördraget för bevarad strejkrätt. Men glädjande nog går de också utanför det snävt nationella perspektivet: “… eller, ännu bättre genom generella skrivningar om att strejk- rätten är överordnad fri rörlighet för tjänster.”

Sedan avfärdas helt korrekt den sociala stadgan som bifogas Lissabonfördraget som orsak för arbetarrörelsen att godta Lissabonfördraget. Så höjer sig de tre avdelningsordförandena i Byggnads över den inskränkta synen som exempelvis LO:s ordförande gjort till sin, att Lissabonfördraget stärker arbetsrätten.

Så här tydligt beskriver de Lissabonfördragets konsekvenser:
”Därmed öppnar man för social dumpning. När nästa skola eller sjukhus ska byggas är det fritt fram för företag från andra länder att konkurrera med lägre löner och sämre arbetsvillkor.”

Det är bara att stämma in i de tre fackordförandenas slutsats: ”…vi kan vara säkra på att Svenskt Näringsliv förbereder nya fall att driva till EU:s domstol. Det är därför viktigt att arbetarrörelsen är medveten om att så länge EU:s lagstiftning inte ändras, är den svenska arbetsmarknadsmodellen hotad.”

Svaret skyldig
Det är utmärkt att företrädarna för Byggnads största avdelningar genom Vaxholmsdomen har kommit till insikt om att EU är det kapitalistiska projekt med syfte att attackera arbetarklassens rättigheter som vi kommunister så ihärdigt hävdat.

Återstår frågan om det är möjligt att ändra EU:s lagstiftning och hur det i så fall ska gå till? Här blir trion Lindholm, Ljungdell, Emanuelsson svaret skyldig. Åtminstone finns inga svar i artikeln i LO-tidningen.

Men vi har ett förslag till handlingsplan, ett ytterst seriöst sådant. Vänd er till medlemmarna. Ta upp frågan på möten. Starta en diskussion i storstädernas byggbodar.
Kort sagt uppträd som fackliga ledare av gammalt gott virke och organisera medlemmarna till kamp för att försvara den svenska arbets- och strejkrätten. Var så säkra att ni kommer att få brett stöd också från andra yrkesgrupper inom LO och TCO. Visst vore det en bra början på en verklig klassrörelse mot EU-eländet.

LARS ROTHELIUS
Proletären 9, 2008