Hoppa till huvudinnehåll

Felmeddelande

  • Notice: Undefined index: field_byline i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).

EU-presidentens syster: Folkens väl före storfinansens

På en presskonferens 20 november framförde Tine Van Rompuy, syster till belgiske regeringschefen Herman Van Rompuy, följande uttalande med anledning av att hennes bror valts till EU:s förste president. Presskonferensen arrangerades av det marxist-leninistiska Belgiska Arbetarpartiet, PTB, där Tine Van Rompuy är medlem.• Jag är glad att min bror blir Europas president. Det är en ära för honom och vår familj.

I förra veckan blev Herman morfar till Jasper, son till hans dotter Laura. För tre dagar sedan, blev jag en stolt mormor till Charlotte, dotter till min dotter Femke. Dessa två barnbarn var som ett tecken i skyn för mig: Att Herman kommer att bli Europas president. Min bror har blivit en vald president.

Jag kommer att träffa honom nu på söndag, när vår bror Eric firar sin 60-årsdag. Jag har skaffat två presenter till Herman. Först får han en kubansk cigarr i egenskap av nybliven morfar. Han kommer att få åtskilliga tillfällen att njuta av festcigarren.

Den andra presenten Herman får är, en liten överraskning till honom i egenskap av politiker, en liten fin låda som innehåller ett recept för vad vi kallar miljonärsskatten: ”Denna produkt kommer att förändra ditt liv.”

Miljonärsskatten kräver att de två procenten av befolkningen, alltså de två procenten rikaste, betalar två procent av sin förmögenhet. Detta kan hjälpa oss mot ett Europa för folken istället för ett Europa för aktieutdelningar till den lyckliga minoriteten av aktieägare.

Själv är jag stolt över att vara en ambassadör för denna miljonärsbeskattningskampanj, och vi hoppas på tusentals ”fans” för denna skatt.

*
Som sjuksköterska och facklig aktivist, lever och verkar jag bland vanligt folk. De gillar inte den Europeiska Union som inte bekymrar sig om dem. EU innebär ofta dåliga nyheter, det handlar endast om konkurrens och affärer. Vårt kapitalistiska system säljer spekulationsbubblor som driver banker i konkurs. När hela systemet nästan riskerade rasa samman, så fanns det plötsligt miljarder för att rädda det. Samtidigt som massor av människor förlorade sina arbeten.

Men EU fortsätter att pressa fram ytterligare privatiseringar. I Storbritannien, där processen har gått längst, har de brittiska statsjärnvägarna privatiserats: tågen är försenade och servicenivån har kraftigt försämrats (utom för höghastighetstågen).

Elhandeln har liberaliserats och är mycket dyrare nu, samtidigt som energiindustrin gör miljarder i profiter.

Europa måste göra ett val. Min bror Herman kommer även han att tvingas till ett val. Vem ska betala för krisen? Vem ska betala för alla de miljarder som användes för att rädda bankerna och som har fördjupat budgetunderskotten?

Det kommer antingen bli det arbetande folket, eller de som är ansvariga för denna kris. Jag vill ha en miljonärsskatt i hela Europa, eftersom då kommer den vanliga människan inte behöva göra uppoffringar.

*
Vi behöver arbeten över hela Europa. Miljonärsskatten kan skapa jobb. Fördelarna med detta skatteförslag är att det kommer att skapa arbeten inom vård och skola, det kan hjälpa till att utveckla en grön ekonomi och ett europeiskt socialförsäkringssystem såväl som ett offentligt vetenskapligt forskningsprogram (istället för ett privat som syftar till privat berikande).

Vi kan se konsekvenserna av konkurrensutsättningen i Belgiens äldreomsorg. Under de senaste fem åren har inte mindre än 10000 vårdplatser lagts ut till den kommersiella sektorn. De privata ägarna driver vården på en strikt finansiell basis och gör stora vinster i en sektor som har så många otillfredsställda behov.

Fader Damian, ”Saint Damian” sedan några veckor tillbaka, bodde i Tremelo, en liten by en mil från där jag bor. Där finns ett gammalt vårdhem som fått sitt namn efter fader Daiman, men det har köpts av det kommersiella Senior Living Group.

Förra året överfördes 28 miljoner euro till dess aktieägare. Tänk er, 28 miljoner euro motsvarar lönerna för 620 sjuksköterskor.

Nej, vi kan inte tillåta att vinsterna kramas ut från svaga och gamla människor. Privatiseringen leder till exklusiva ålderdomshem för de rika och förfallna ålderdomshem för de som inte har pengar. Privatiseringen leder till försämrad kvalitet inom vården.

*
Vi behöver mer pengar till ålderdomshemmen såväl som till dagisverksamhet. Jag vill ha ett Europa som tillåter regeringarna att stödja dessa. Jag vill ha möjlighet att kunna sända mitt barnbarn till förskolan utan att bekymra mig för kvalitén. Jag vill att min regering skall kunna göra kvalitetskontroll över denna verksamhet, i motsats till Holland, där regeringen drog tillbaka sin översynsrättighet gentemot privata förskolor.

Själv arbetar jag på Gasthuisberg Universitetssjukhus i staden Leuven, det största sjukhuset i Europa med över 8000 anställda. Hälsovård är den basala rättigheten. Inga vinster skall kunna tas ut från de sjuka, de behövande, de äldre…

Europeiska politiker tar sina beslut i sina elfenbenstorn, men som tur är har vi fortfarande många kloka alternativa idéer som vi kan verkställa tillsammans med fackföreningar, NGO:s och progressiva politiska partier.
Folkets väl går före storfinansens. Även i Europa!

TINE VAN ROMPUY
Proletären nr 48, 2009