Hoppa till huvudinnehåll
Av

EU-valet på Irland: "Vi kämpar för en ny nej-seger"

Hör tre röster från den allt starkare nejsidan på Irland, och varför de kämpar för en ny nej-seger.





Frank Keoghan: ”Lissabonfördraget är antifackligt och odemokratiskt”

• – En ja-röst till Lissabonfördraget kommer att säkerställa att marknadens intressen alltid kommer att ha företräde över löntagarnas rättigheter, säger Frank Keoghan, ordförande för fackförbundet TEEU som organiserar elektriker och ingenjörer.

När vi träffas på TEEU:s nationella högkvarter på Gardiner Row i centrala Dublin berättar han att de så kallade garantierna som utlovades på EU-toppmötet i juni inte ändrar varken innehåll i eller tillämpning av Lissabonfördraget.

• Har Irland fått några garantier som upphäver effekterna av Lavaldomen och de andra antifackliga domarna från EU-domstolen?
– Nej, inga alls, svarar Frank Keoghan. Den så kallade högtidliga förklaringen om arbetsrätt och sociala frågor är bara en vänskaplig överenskommelse mellan EU:s statschefer, som är ett värdelöst dokument för den irländska fackföreningsrörelsen.
I marknadens intresse

TEEU har 45000 medlemmar och är det fackförbund i Irland som står tydligast för ett nej till Lissabonfördraget därför att det är odemokratiskt och att det kommer att befästa att ”marknadens intresse” alltid kommer att ha företräde för löntagarnas rättigheter då det ger EU:s stadga för grundläggande rättigheter samma juridiska status som själva fördraget.

– EU-domstolens rättspraxis som lyfter fram marknadens överhöghet är också inskriven i förklaringarna till stadgan, vilka EU-domstolen liksom de nationella domstolarna måste ta hänsyn till när de dömer i framtida Lavalfall, säger Frank Keoghan.
Han menar därför att de som säger ja till Lissabonfördraget därmed i praktiken säger ja till Lavaldomen och de andra antifackliga EU-domarna.

Frank Keoghan är inte bara ordförande i TEEU, han är även sekreterare i Peoples Movement, systerorganisation till Folkrörelsen Nej till EU, och en av de mest framträdande EU-kritikerna på den gröna ön.

Han är hoppfull om ännu en nej-seger. Peoples Movement satsar på enkla och handfasta budskap till de grupper av vanligt folk som man vänder sig till; det finns inga som helst garantier, arbetsrätten, privatiseringarna samt den ekonomiska situationen.



Mary Lo McDonald: ”Sinn Fein säger nej till Lissabonfördraget”

• – De irländska väljarna tillfrågas ännu en gång om exakt samma fördrag som de avvisade i juni förra året. Det säger Mary Lou McDonald, vice ordförande för det irländska vänsterpartiet Sinn Fein.

Mary Lou McDonald anklagar regeringen för att sabotera det mandat den fick förra året för att säkerställa ett bättre fördrag för Irland.

– Nästan en miljon människor, eller 53 procent av valmanskåren, förkastade Lissabonfördraget i 12 juni 2008. De röstade för ett bättre fördrag för Irland och Europa. Irländska regeringen fick ett starkt uppdrag att förhandla fram ett bättre fördrag med Europeiska rådet. Regeringen misslyckades med uppdraget.

I EU-valet i juni förlorade Mary Lou McDonald sin plats i EU-parlamentet till Socialist Partys ledare Joe Higgins. Sinn Fein, som är systerparti till Vänsterpartiet, har de senaste åren allt starkare betonat sin positiva syn på EU-medlemskapet samtidigt som man tagit ställning mot Lissabonfördraget.

Hon anser att de ”garantier” som regeringen har fått inte på något sätt ändrar texten i fördraget eller ändrar på den påverkan som fördraget kommer att få på Irland.

– Vi kommer fortfarande att förlora vår kommissionär, enda skillnaden nu är att det kommer att ske 2014 istället för 2009.

– Vår neutralitet kommer fortfarande att undergrävas. Löntagarnas rättigheter och offentlig service kommer fortfarande att attackeras och skatteharmoniseringen kommer fortfarande att underlättas.

– Det faktum att folket ställs inför exakt samma fördrag, innebär för vår del att vi kommer att ge samma svar, säger Mary Lou McDonald.

Ny väg framåt
Hon tror att det blir tuffare den här gången. Regeringen och ja-kampanjen försöker av opportunistiska skäl att använda det ekonomiska kaos som råder på Irland för att genomdriva Lissabonfördraget.

– När vi diskuterar Lissabonfördraget gör vi inte det i ett vakuum. Vi gör det mot bakgrund av folk som förlorar sina jobb, som är rädda för att förlora sina hem. Vi säger att vi behöver en väg framåt, en ny inriktning på politiken. Lissabon erbjuder oss inte detta, säger Mary Lou McDonald.



Jimmy Kelly: ”Vi röstar om exakt samma Lissabonfördrag en gång till”
• – Vi röstar om exakt samma fördrag, säger Jimmy Kelly generalsekreterare för fackförbundet Unite när vi träffas på förbundets huvudkontor i centrala Dublin.

Unite är ett av Irlands största fackförbund med omkring 85000 medlemmar inom transport, hälsa, vatten och energi med mera inom den privata och offentliga sektorn på hela Irland. Förbundet var kritiskt mot Lissabonfördraget redan vid den första omröstningen i juni förra året.

– När den irländska regeringen sökte efter rättsliga garantier så fick de detta för beskattning, moralfrågor och i antalet kommissionärer, men inte i fråga om löntagares rättigheter, säger Jimmy Kelly.

Han menar att löntagarnas rättigheter till följd av EU-domstolens avgöranden i Lavalmålet, Rüffertmålet och Luxemburgmålet har blivit underordnade den fria marknaden.

– På grund av vad som står i själva fördraget och frånvaron av ett socialt protokoll, är vi helt utlämnade till EU-domstolen.

– Men om vi förkastar Lissabonfördraget tror vi att vi kan tvinga makthavarna inom EU att anta ett socialt protokoll som
återupprättar löntagarnas rättigheter. Detta är inget komplicerat eller något mysterium, säger Jimmy Kelly.

Löntagarnas rättigheter
Unite fokuserar på löntagarnas rättigheter och vad man beskriver som EU:s ovilja att garantera fackliga rättigheter. Förbundet fruktar också att Lissabonfördraget kommer att tvinga fram ytterligare nedskärningar och privatiseringar av offentlig sektor.

Men även frågan om EU:s militarisering och om Irland kan bevara sin neutralitet om Lissabonfördraget träder i kraft är viktiga för Unite.

– Vi litar inte på den irländska regeringen när det gäller neutraliteten, säger Jimmy Kelly.

Som ett skäl för detta anger han att Shannonflygplatsen i det fördolda har använts för att transportera militära trupper och krigsmateriel från USA till Irak, trots att detta inte är förenligt med den irländska neutralitetspolitiken.

Unite har upplåtit sina lokaler på Abbey Street i Dublin till Vote No to Lisbon-kampanjen, som backas upp av EU-parlamentarikern Joe Higgins från Socialist Party, vänsterpartiet Sinn Fein, tvärpolitiska Peoples Movement, fredsrörelserna Irish Anti War Movement och Peace & Neutrality Alliance och en rad andra organisationer.

Av EU:s 27 medlemsländer är det bara Irland som har folkomröstat om Lissabonfördraget.

– Om folken i andra europeiska länder fått chansen att rösta hade det blivit nej i fler länder än Irland. Då hade det blivit svårare för den irländska regeringen att i samförstånd med EU driva igenom en andra folkomröstning, säger Jimmy Kelly.

GÖSTA TORSTENSSON
Proletären nr 40, 2009