Hoppa till huvudinnehåll
Av

Extremhögern maktfaktor i EU

Som en konsekvens av EU:s geografiska expansion i Öst- och Centraleuropa har den europeiska högerextremismen stärkt sin ställning i EU-parlamentet.



Det Storrumänska partiet (PRM) är ett av de starkaste högerextrema partierna i Europa. I EU-parlamentet har PRM fem mandat och bildade tillsammans med det bulgariska Attackpartiet och västeuropeiska högerextremister partigruppen Identitet, Tradition, Suveränitet (ITS) i början av 2007. Tillskottet av de nya extrempartierna från Östeuropa var en förutsättning för att kunna starta partigruppen eftersom det krävs minst 20 ledamöter från minst sex länder.

Stolt fascist
ITS bestod av 23 högerextrema ledamöter från sju länder. De två största partierna inom ITS var PRM och franska Nationella Fronten. Men där ingick även företrädare för belgiska Vlaams Belang, Österrikiska Frihetspartiet (FPÖ), starkt förknippat med förre partiledaren Jörg Haider, och italienska Lista Mussolini, lett av den italienske diktatorns barnbarn Alessandra Mussolini som har sagt att hon är ”stolt över att vara fascist” och vill förbjuda invandring. ITS bestod dessutom av medlemmar från Storbritannien. Ledare för ITS-gruppen var Bruno Gollnisch, som tillhör det franska Nationella Fronten och har utmärkt sig som en förnekare av förintelsen.

Bildandet av en egen grupp innebar inte bara att de främlingsfientliga partierna blev mer organiserade, utan också att de fick ökad talartid, fler platser i utskotten och ökade ekonomiska bidrag från EU.

ITS sprack i slutet av förra året sedan de fem rumänska ledamöterna lämnat gruppen. Avhoppet skedde i protest mot att den italienska medlemmen i gruppen, fascistledaren Alessandra Mussolini, kritiserat invandringen av rumäner till Italien och kallat rumänerna för notoriska förbrytare.

Därmed uppfyller inte ITS längre parlamentets krav på att en grupp måste bestå av minst 20 ledamöter.

Men alla högerextrema partier i EU-parlamentet fanns inte samlade i ITS. Italienska Lega Nord deltog till exempel inte. Det sägs att ledaren Umberto Bossi helt enkel inte tål Nationella Frontens ledare Le Pen. Därför tillhör de istället Union for Europe of the Nations (UEN) tillsammans med italienska Nationella Alliansen, Dansk Folkeparti samt polska och baltiska högerextremister.

Islamofobin förenar
Den europeiska extremhöger som har eller med stormsteg närmar sig politiskt inflytande, förenas idag av islamofobi som det allt överordnade ärendet.

I Belgien växer Vlaams Belang på budskapet att ”islam är fienden nummer 1 inte bara i Europa, utan till hela den fria världen” och i Storbritannien blir British National Party alltmer rumsrent i takt med att strålen riktas mot muslimerna. Man kan fortsätta i land efter land.

Processen att ena den organiserade islamofobin har nu inletts; i oktober hölls en brett upplagd ”kontrajihadkonferens” i Bryssel med representanter från kontinentens flesta hörn.

I slutet av januari meddelade BBC att Nationella fronten, Vlaams Belang och österrikiska Frihetspartiet under året kommer att bilda ett nytt paneuropeiskt parti för att bekämpa ”islamiseringen”. Under parollen ”patrioter från alla europeiska länder. Förena er!” annonseras European Freedom Party.

Den organiserade islamofobin är inget oskiljaktigt sammanbunden med den islamofobi som under de senaste åren blivit alltmer comme il faut i de västeuropeiska ländernas styrande skikt. Nicolas Sarkozy, Frankrikes president, förklarade i oktober att islam svårligen låter sig integreras. Det finns ”för många muslimer i Europa”.

På frammarsch
Den spretiga europeiska högerextremismen är på frammarsch, vilket även avspeglar sig på EU-nivå och därmed också får konsekvenser för Sverige. UEN har idag 44 ledamöter i EU-parlamentet. Med de 23 som tillhörde ITS, har de högerextrema partierna sammanlagt 67 parlamentsledamöter, vilket ska jämföras med de 19 ledamöter som Sverige har. Den europeiska högerextremismens inflytande i EU-parlamentet är alltså mer än tre gånger så stort som Sveriges.

Med Lissabonfördraget kommer EU-parlamentet att få ett avgörande inflytande över det mesta av lagstiftningen i det framtida EU.

Den europeiska extremhögern kommer således att få ett vida större inflytande över de EU-lagar som EU:s ministerråd och EU-parlamentet ska komma överens om, och som sedan gäller i Sverige, än vad de av svenska folket utsedda EU-parlamentarikerna kommer att få. Sverigedemokraterna kan slänga sig i väggen.

GÖSTA TORSTENSSON
Proletären 18, 2008