Hoppa till huvudinnehåll
Av
august.eliasson@proletaren.se

Fyra sätt att stärka demokratin – istället för att rösta den 25 maj

Rösta, för demokratins skull, säger hela etablissemanget i kör! Vi säger tvärtom. Bojkotta EU-valet, för demokratins skull! En bojkott behöver inte betyda att man är lat och inte bryr sig. Här är fyra saker du kan göra för att främja en verklig demokrati, på valdagen och alla andra dagar.

1. Diskutera!
EU påstår sig ha utvidgat möjligheterna för medborgarna att göra sina röster hörda. På EU:s webbsida om Lissabonfördraget konstateras att ”alla medborgare har rätt till samma uppmärksamhet från EU-institutionerna”, vad det nu betyder.

Vi tror nog inte att du ska förvänta dig någon uppmärksamhet från dessa byråkratinstitutioner. Men visst är det bra att göra sin röst hörd. Ta EU-valet och din aktiva valbojkott som en utgångspunkt för diskussioner med jobbarkompisar, grannar och vänner.

På allt för många arbetsplatser diskuteras allt för lite politik, åtminstone politik som faktiskt utgår vanliga arbetares intressen. Väck frågan om varför vinster går före löneförhöjningar och välfärd eller den högerpolitik som leder till nedskärningar och rasism.

Varför inte ta upp kravet på ett svenskt utträde ur EU, en fråga som etablissemanget vill dödförklara. En av få positiva saker med Lissabonfördraget var just att en formell möjlighet till utträde ur unionen gjordes möjlig.

2. Studera!
Kunskap är makt heter det ju och i det teknokratiska EU där kommissioner, experter och byråkrater påstår sig veta bättre än dig hur samhället måste styras så skadar det inte med just kunskap.

Ta en prenumeration på Proletären, om du inte redan har det, för att hänga med i vad som händer i Sverige, EU och världen. Eller varför inte en prenumeration på Folkrörelsen Nej till EU:s tidning Kritiska EU-fakta!

Vill du fördjupa din kunskap finns lärorika broschyrer och böcker att köpa på Kommunisternas hemsida. Läs något av studiehäftena Staten och demokratin eller Globalisering Imperialism, som båda diskuterar EU ur olika perspektiv. Eller boken Socialismen och kriget, en samling artiklar och texter av Lenin där bland annat hans artikel ”Om parollen Europas förenta stater” ingår!

Genom att studera och lära oss mer om det verkliga samhället, bortom EU-byråkraternas ekonomiska modeller, växer våra möjligheter att avslöja makten.

3. Agera!
EU-parlamentet ger legitimitet åt en demokrati som går ut på att vi inte ska engagera oss, utom på valdagen då vi plötsligt ska göra vår demokratiska plikt och rösta. Vi menar att vi har större möjlighet att påverka genom att faktiskt agera, protestera och demonstrera.

Skriv en insändare eller ett uttalande mot EU-politiken och dess konsekvenser med jobbarkompisar eller vänner. Kanske kan du få din fackklubb eller hyresgästförening att ta en konkret ställning i någon fråga?

På många orter i Sverige pågår privatiseringar, nedskärningar och nedläggningar i EU-politikens spår. På många orter har människor också gått samman för att protestera. Att agera tillsammans är alltid ett första steg.

4. Organisera!
Det viktigaste du kan göra för att främja demokratin är att ta till gemensam kamp för ett annat – verkligt demokratiskt – samhälle. Organisera dig tillsammans med dina jobbarkompisar eller gå samman med dina grannar i ditt bostadsområde, i facket eller andra föreningar.

Vi kommunister menar rent av att det viktigaste du kan göra för demokratin är att ta till kamp för ett annat samhälle. I dagens kapitalistiska samhälle kommer demokratin alltid vara som bäst halv, den gäller inte på arbetsplatserna och i ekonomin. Mot detta ställer vi en verklig demokrati, där hela samhället ställs under verkligt folkligt inflytande och medbestämmande.

Därför uppmanar vi dig att gå med i Kommunistiska Partiet och kämpa för socialism!
Fakta

Fyra sätt att stärka demokratin – istället för att rösta den 25 maj