Hoppa till huvudinnehåll
Av

Irland folkomröstar om Lissabonfördraget


Irlands premiärminister Bertie Ahern meddelade nyligen att Irland troligtvis folkomröstar om Lissabonfördraget den andra veckan i juni. Han vill inte ange ett datum men sannolikt blir det den 12 juni, skriver tidningen The Irish Times.

Opinionsundersökningar visar att den stora majoriteten av de irländska väljarna ännu inte bestämt sig för hur de ska rösta. Enligt danska Politiken den 26 januari har 26 procent av de irländska väljarna bestämt sig för att rösta ja. 10 procent att rösta nej, medan majoriteten – 64 procent – ännu inte har tagit ställning.

Men hela det politiska, ekonomiska och massmediala etablissemanget i Irland är för Lissabonfördraget. I parlamentet, The Dail, är det bara vänsterpartiet Sinn Féin som är emot.
Det gröna partiet, som sedan snart ett år sitter med i regeringen, är splittrat och står som parti neutralt i frågan om det nya EU-fördraget. Partiledaren och miljöministern John Gormley säger att Lissabonfördraget är positivt och skiljer sig avsevärt från tidigare fördrag.

De gröna splittrade
Men Gormley misslyckades med att få den två tredjedels majoritet på de grönas kongress som krävdes för att partiet aktivt skulle verka för ett ja till Lissabonfördraget.

Patricia McKenna, före detta EU-parlamentariker, är nöjd med att partiet ställer sig neutralt i den kommande folkomröstningen. Det ger henne och de gröna EU-kritikerna möjlighet att agera för ett nej, utan att riskera uteslutning ur partiet.

Patricia McKenna är också ordförande i den EU-kritiska organisationen The Peoples Movement, motsvarigheten till Folkrörelsen Nej till EU i Sverige. The Peoples Movement är motståndare till varje åtgärd som vidareutvecklar EU till en federal superstat och arbetar för att försvara och förstärka nationell suveränitet, demokrati och social rättvisa i Irland.

Säkerhetspolitiken är den mest brännande EU-frågan i det militärt alliansfria Irland.

När EU-parlamentet diskuterade Lissabonfördraget den 20 februari sade Sinn Féins EU-parlamentariker Mary Lou McDonald:
– I den här plenisalen brukar vi prata fredens språk, men Lissabonfördraget förpliktar oss till att än mer öka unionens militära utgifter och att fortsätta stödja krigsmaterielindustrin i Europa. Varför envisas vi med att försöka efterlikna USA? Tror vi verkligen att skapandet av dess europeiska motsvarighet kommer att befrämja en fredlig värld? Jag tror inte det.

– Lissabonfördraget är en dålig affär för Irland, det är en dålig affär för Europa och det är en dålig affär för den stora vida världen, konstaterade Mary Lou McDonald.

Även The Peoples Movement lyfter fram militariseringen av EU som det avgörande argumentet mot Lissabonfördraget.

– EU förbereder sig helt klart på framtida militära konflikter för att skydda sina egna intressen. Lissabonförfattningen ger EU de nödvändiga maktmedlen. Detta uttryck för det 21:a århundradets nykolonialism understöds av vår egen regering. Irland är ett land som har lidit av imperialistiskt förtryck under flera århundraden. Vi ska inte stödja åtgärder som syftar till att andra nationer i världen blir offer för nutidens imperialism, säger Frank Keoghan från Peoples Movement.

Fördraget kan falla
Irland är som det ser ut nu det enda EU-land som genomför en folkomröstning om det nya EU-fördraget. Om irländarna säger nej faller Lissabonfördraget, i alla fall om EU följer sina egna spelregler.

När Sinn Féins ledare i The Dail, Caoimhghín Ó Caoláin, frågade Bertie Ahern om han kommer att utlysa en andra omröstning om folket förkastar Lissabonfördraget vägrade han helt fräckt att svara.

Historien kommer kanske att upprepa sig. När irländarna överraskande röstade nej till Nicefördraget försommaren 2001, accepterade varken den irländska regeringen eller de övriga EU-ländernas stats- och regeringschefer omröstningsresultatet.

Efter att Irland fått en till noll och intet förpliktande deklaration om att Nicefördraget inte tvingade Irland att överge neutralitetspolitiken, anställdes en ny folkomröstning som gav av EU-anhängarna beställt resultat. Demokratiskt? Så går det till i det nya Europa.