Hoppa till huvudinnehåll
Av
marcus.jonsson@proletaren.se

Idrott mot segregation – ivriga deltagare när Lilla Fredsloppet arrangerades i Gårdsten

Med en vecka kvar till Fredsloppet är förberedelserna inne i slutspurten och det är dags för sommarens sista Lilla Fredsloppet innan familjefesten nästa helg. Proletären FF är på Långmosseskolan i Gårdsten som kombinerar Skoljoggen med Lilla Fredsloppet.

Förutom att få ungarna att röra på sig är ett av målen med arrangemanget att få fler elever att ta sig från den norra förorten in till Slottsskogen i centrala Göteborg där Fredsloppet går av stapeln – trots det korta geografiska avståndet en exotisk och långtifrån självklar resa för barnen här ute.

Enligt PFF är det en stor utmaning att få barnen i förorterna att komma in till Slottsskogen.

– De lever isolerade, säger PFF:s eldsjäl och tidigare ordförande Bengt Frejd. Det är ett segregationsproblem.

Sofia Forsberg, Långmosseskolans lärare i idrott och hälsa, berättar att det ändå redan är närmare 50 av hennes elever som föranmält sig till det stora Fredsloppet. En imponerande siffra, tack vare Sofia Forsbergs och Långmosseskolans arbete med att få barnen att delta i arrangemang även inne i stan. Över hundra av skolans elever kom in till Slottskogen och sprang Göteborgsvarvets lillasyster Lilla Varvet i våras.

Sofia Forsberg berättar stolt att Långmosseskolan som första skola i Angered har silvercertifierats i sitt arbete med HUGA (Hälsa för Unga i Grundskolan i Angered).

– Och det är hälsa på alla nivåer. Inte bara fysisk träning utan också saker som arbetsmiljö, kost och psykosocial hälsa.

Just den här morgonen är det dock fysisk aktivitet och Skoljoggen som står i centrum. Upplägget är att eleverna under en timme springer så många varv runt en bana på 1,2 kilometer som de orkar och hinner med.

– Sedan räknar vi ihop distansen per elev och per klass. Och jämför hur långt klasserna sprungit sammanlagt, inte de enskilda eleverna. Så man kan vinna även om man själv inte sprungit så många varv, förklarar Sofia Forsberg.

Innan löpningen är det uppvärmning. Långmosseskolan har sammanlagt 420 elever, fördelade på 19 klasser från förskolan upp till tredje klass, och skolgården fylls av stretchande elever och lärare.

Sofia Forsberg håller i uppvärmningen. Genom högtalarsystemet får vi veta att för två år sedan sprang barnen sammanlagt 92 mil och förra året 165 mil. Klasserna startar en efter en och när alla är iväg är de första löparna snart inne på sitt andra varv.

Det är inte helt enkelt att försöka intervjua de ivriga deltagarna, men Malak och Yamama som båda går i tredje klass stannar åtminstone till tillräckligt länge för att med andan i halsen hinna säga att de har jättekul. Båda tjejerna har också anmält sig till stora Fredsloppet. Efter en kort kommentar till Proletären rusar de vidare.

Det sista och gemensamma varvet är det som utgör Lilla Fredsloppet. Efter en timmes löpning är uppslutningen imponerande. Med hjälp av energifyllda bananer och peppande lärare hittar barnen de sista krafterna för en avslutande runda.

Väl i mål får alla medaljer. Av äkta guld dessutom, om man får tro några av de jublande deltagarna.

Medaljutdelare är skådespelaren Anders Lönnbro, dagen till ära i Ship to Gaza-tröja. Överskottet från Fredsloppet går till organisationens försök att bryta Israels blockad mot Gaza genom Women’s Boat to Gaza.

Anders Lönnbro, engagerad aktivist i Ship to Gaza, berättar att de två Women’s Boat to Gaza-båtarna seglade från Barcelona två dagar tidigare.

Den ena av dem, Amal, har tyvärr fått tekniska problem och har fått återvända till hamnen i Barcelona. Zaytouna stävar under tiden vidare. Det finns en insamling till en ersättningsbåt på shiptogaza.se för den som kan och vill bidra.

Med medaljerna utdelade, och start- och målställningar nedmonterade, är PFF:s ordförande Henrik Källén nöjd med förmiddagen.

– Det har varit en väldigt positiv dag för alla. Eleverna har haft jätteroligt och vi som jobbade också.

Några dagar senare nås vi av den trevliga nyheten att Långmosseskolan anmält inte mindre än 85 elever till Fredsloppet.

– Det är en väldig bedrift, säger Henrik Källén. Det här exemplet visar att det går att utmana segregationen.
Fakta

Idrott mot segregation – ivriga deltagare när Lilla Fredsloppet arrangerades i Gårdsten

Fredsloppet
  • Lördag 24 september
  • Information, nummerlappsutdelning och café startar 11.00
  • Se hela programmet på www.fredsloppet.se
Så anmäler du dig till Fredsloppet
  • Många olika klasser för olika åldrar. Minifredsloppet för de minsta, gångklass för alla åldrar och 5 km och 10 km för vuxna.
  • Anmäl dig på www.fredsloppet.se
  • Sen anmälan kan göras på plats i Slottsskogen, mot extra avgift.
[[nid: view_mode=inlinenode]]