Hoppa till huvudinnehåll
Av
Chefredaktör

Rejäla lönelyft – för vd:arna

Inte alla lönegrupper behöver hålla sig under märket. Under 2015 ökade storbolagens vd-löner med hela 17 procent trots att många av bolagens aktiekurser föll.


Löneökningarna inom LO-kollektivet var i årets avtalsrörelse marginella efter att alla LO-förbund höll sig inom det så kallade märket på 2,2 procent. Enligt industrin, och arbetsköparorganisationerna, fanns inte utrymme för några större löneökningar.

För de verkställande direktörerna såg det annorlunda ut. Deras löner höjdes med i snitt 17 procent, enligt Dagens Industris sammanställning. En bra bit över märket!

En av de som har anledning att fira löneförhöjning är Pascal Soriot, vd för Wallenbergägda AstraZeneca. Hans lön höjdes med 154 procent förra året, vilket innebar totalt 94,1 miljoner kronor, inklusive rörliga löner, bonusar och andra tillägg.

Det enda av börsbolagen som betalade sin vd högre var ökända Lundin Petrolium, vars aktieägare tyckte att vd Ashley Heppenstall var värd 119 miljoner.

De sjuttonprocentiga löneökningarna
speglar inget toppenår på Stockholmsbörsen. De 30 största bolagen föll med drygt en procent under 2015, trots att många av dem gjort miljardvinster.

Storbolagens svajiga aktiekurser säger visserligen mer om den hårda konkurrensen och aktieägarnas höga krav än om vd:arnas prestationer men det sticker ändå hål på påståendet att vd-lön är kopplat till prestation. Av de 16 bolag vars aktier föll förra året var det bara fem som sänkte vd-lönerna.

SEB:s vd Annika Falkengren fick till exempel en sjuttonprocentig löneförhöjning trots att SEB-aktien föll med över 10 procent.

När LO-förbunden förhandlar om löneökningar brukar det heta att dåliga resultat inte tillåter några större höjningar. Arbetarna måste jobba hårdare och mer för att höja företagens vinster. Detta gäller alltså inte vd:arna. När det gäller vd-löner finns det alltid pengar, oavsett resultat.

På samma motsägelsefulla sätt ska arbetslösa och sjuka jagas och motiveras genom sänkta ersättningar och bidrag. Vd:arna däremot, ska motiveras genom rejäla löneökningar, höjda bonusar, incitamentsprogram, tjänstebilar och -bostäder.