Hoppa till huvudinnehåll
Av

Dramatiskt läge för arbetarkvinnor

Den faktiska månadslönen för kvinnor i LO-yrken är i genomsnitt 6000 kronor mindre än för deras manliga kamrater. Jämfört med manliga tjänstemän tjänar arbetarkvinnorna hela 20 000 kronor mindre varje månad.

LO:s jämnställdhetsbarometer som publicerades i tisdags är en riktig väckarklocka vad gäller de faktiska löneskillnaderna mellan såväl klasserna som könen. Istället för att jämföra heltidslöner har LO:s utredare räknat ut vad de kallar för faktisk månadslön, den verkliga genomsnittliga lönen för män respektive kvinnor i arbetar- och tjänstemannayrken.

Ett mycket intressant mått då människors sociala vara, deras möjlighet att utvecklas och bestämma över sina liv, bestäms mycket utifrån vilken disponibel inkomst de har. Den faktiska månadslönen visar vad varje grupp i genomsnitt har i plånboken varje vecka.

Bortom allt snack om ökad jämställdhet och jämlikhet tydliggör LO:s tabell gigantiska löneskillnader mellan anställda i vårt land. I arbetaryrken tjänar kvinnor i genomsnitt 17 000 kronor. Arbetarmän får i genomsnitt 23 000, hela 6000 kronor mer i plånboken mer varje månad. Med måttet genomsnittlig faktiskt månadslön är kvinnors löneandel 73 procent av mäns inom arbetaryrken.

Jämförelsen mellan arbetare och tjänstemän blir verkligt pregnant. Manliga tjänstemän disponerar över nästan 37 000 kronor i månaden, vilket är 20 000 kronor mer än LO-kvinnor. Varje månad! Men också skillnaden mellan kvinnliga arbetare och systrar i tjänstemannayrken är betydande, hela 10 000 kronor i månaden.

Att kvinnor, och då alldeles särskilt arbetarkvinnor, i betydligt större utsträckning än män jobbar deltid är välkänt. Men lönebarometern lyckas på ett förtjänstfullt sätt tydliggöra att det ger ett markant utslag i kraftigt lägre lön och därmed sämre förutsättningar för ett självständigt liv. I sanning en jämställdhetsfråga att ta på allvar.