Hoppa till huvudinnehåll
Av

Kommunister agerar för trygga jobb

Ända sedan Kommunistiska Partiet bildades 1970 har arbetsplatsarbetet stått i centrum.


När andra vänsterorganisationer drev en politik för sig själva vände sig Kommunisterna mot arbetsplatserna för att organisera radikala arbetare. När partiet och vänsterströmningarna stod på sin topp under tidigt 80-tal började kapitalet samla sina krafter. Det politiska handlingsutrymmet har sedan dess minskat och tanken på kollektivt agerande har ersatts av misstro mot arbetarkamp.

Under dessa svåra förhållanden har Kommunistiska Partiet verkat. Kommunisterna har dock aldrig övergett sin särprägel som grundmurat arbetarparti. Tydligast märks det i frågan om bemanningsanställningar.

På arbetsplatser runt om i landet finns en avsky mot bemanningsföretagen. Kommunisterna har på arbetsplaster diskuterat med arbetskamrater och format en politik utifrån denna viktiga arbetarfråga.

Partiets arbetsplatsutskott beslutade under våren 2013 att genomföra en bred motionskampanj inom IF Metall för att skapa opinion i frågan. Kommunister har lämnat in motioner över hela landet. Genom diskussioner med arbetskamrater har motionerna blivit antagna av fackklubbar. På flera håll har även IF Metall-avdelningar antagit motionerna.

I norra Sverige har metallavdelningarna agerat föredömligt. Kommunisterna Andreas Mångberg och Jan Englund har fått stöd av Avd 4 respektive Avd 2 för motionerna mot bemanningsföretagen.

På andra håll i landet har avdelningsstyrelserna agerat för att stoppa motionerna. Metallarbetaren och kommunisten Hanne Tang i Värnamo har förgäves tillsammans med sina arbetskamrater försökt få avdelning 43 Kronoberg att anta bemanningsmotionen. Som försvar för sitt agerande gömde sig avdelningsstyrelsen bakom argumentet att EU inte tillåter ett förbud av bemanningsföretagen.

För att ytterligare stärka opinionen mot bemanningsföretagen inledde kommunisterna en flygbladskampanj vid metallindustrier över hela Sverige. På volvofabrikerna runt om i landet har kommunistiska volvoarbetare delat flygblad till tusentals arbetskamrater.

Framförallt har de bemanningsanställda uppskattat kravet på ett förbud. Likaså har kommunisterna i Södertälje och Stockholm delat flygblad utanför Scanias fabrik där verkstadsklubben har 3000 medlemmar.

Ludvika är en annan ort där kommunisterna har agerat. Staden har en ABB-fabrik med 2600 anställda. I kampen för att stärka opinionen har flyblad delats. Den fackliga representanten och kommunisten Jorge Nunez ser frågan som en av de viktigaste fackliga frågorna för skapa enighet bland arbetare.

När Kommunistiska Partiets bemanningskampanj sammanfattas framträder bilden av ett arbetarparti. Ett parti som inte enbart har en skarp klasspolitik utan även en taktik för att lyfta medvetenheten hos arbetarklassen. Parollen Vänd ansiktet mot arbetsplatserna som partiets myntade under 70-talet är fortfarande en av partiets grundpelare, vilket bemanningskampanjen bekräftar.
Erik Pettersson
Fakta

Kommunister agerar för trygga jobb

Förbjud bemanningsföretag
  • Motion till IF Metalls kongress 16-19 maj 2014
Bildts högerregering tillät på nittiotalet bemanningsföretag på nytt. Fram till dess hade de varit förbjudna i vårt land sedan 1942. Bemanningsföretagens intåg på den svenska arbetsmarknaden har inneburit att många fått otrygga anställningar. Företag har kunnat avskeda sin egen personal och återbesätta tjänsterna med bemanningsföretag. Rättigheter luckras upp. ”Vem ställer krav på sin arbetsmiljö när det viktigaste är att få fortsatt anställning”, som vår förbundsordförande frågade i ett pressmeddelande i januari 2013. Den som har en osäker anställning ställer inte heller krav på rättvisa löner eller arbetsvillkor i övrigt. Vågar kanske inte vara fackligt aktiv. De bemanningsanställda blir ett B-lag på arbetsplatsen. Detta splittrar och försvårar sammanhållningen mot arbetsgivarna. Den fackliga organiseringen försvagas. Vi måste försvara principen att alla som behövs på en arbetsplats ska ha rätt till tillsvidareanställning på heltid på denna arbetsplats. Vi yrkar därför att IF Metall aktivt skall kräva att bemanningsföretagen åter förbjuds.