Hoppa till huvudinnehåll
Av

Varvsepoken gick i graven redan 1985


Det känns patetiskt att 2014 läsa i Göteborgs-Posten att en epok går i graven. Fackliga representanter står och gråter krokodiltårar när en promille av den forna varvsarbetarkåren i Göteborg tragiskt nog får lämna sina jobb.

Varvsepoken i Göteborg fick sin sista dödsdom för 30 år sedan på Arendalsvarvet. Många hundra arbetare var samlade för att av Olof Palme få svar på frågan om varvens framtid. Kommunisterna på Arendal tog till orda efter Palmes tal och krävde svar. Palme kände sig tvingad till raka besked inför massan av arbetare: ”Det blir inga mer pengar till varven. Varje företag som inte lönar sig måste läggas ned.”

Det var det slutgiltiga beskedet om varvsepokens slut i Göteborg så väl som i resten av Sverige. Fram till dess hade kommunisterna på samtliga varvsorter stått i spetsen för olika typer av protester i form av möten, uppvaktningar och demonstrationer. En kamp som tog sin början redan under mitten av 70-talet. En kamp där inte bara staten utan även fackföreningsrörelsen och det socialdemokratiska partiet stod som motståndare till arbetarnas kamp för jobben.

Vi kommunister presenterade olika förslag på hur man skulle kunna fortsätta varvsnäringen i Sverige. Bland annat kravet om införande av dubbelskrov för att säkra människor och miljö i samband med haverier. Idag är det legio det som då avfärdades av så väl näringen, regeringen som facken.

Staten köpte redarnas omfattande skulder för tusen kronor. Sen följde en rad åtgärder för att avveckla varven och det så kallade P80, då varven halverades i Göteborg, innebar den slutliga nedläggningen av Eriksberg. Genom subventioner till Consafe och Christer Eriksson kunde oljeplattformar byggas på Arendal. Offshoreproduktionen var lönsam. Pengarna Consafe fick av staten använde Christer Eriksson för trygga sin egen ekonomi.

Trots GVA:s framgångar inom Offshore avslutades produktionen i mitten av 80-talet medan konstruktion och försäljning fortfarande är en lönsam affär för Götaverken Arendal.

Detta var den konkreta innebörden i det beslut Olof Palme förmedlade till varvsarbetarna 1985 om att inte längre garantera Sverige en fortsatt varvsnäring. Beslut som kostade Sveriges arbetarklass 30 000 förlorade jobb på cirka 10 år.

Den göteborgska och svenska varvsepoken avslutas inte med att 50 personer nu måste sluta på Götaverken. Epoken tog slut när Olof Palme gav sitt tydliga svar till varvsarbetarna på Arendal 1985.­
Lennart Gradén

F d varvsarbetare