Hoppa till huvudinnehåll
Av

Kapitalismen ödelägger Pajala

Gruvbolaget Northland Resources stoppar all verksamhet i Kaunisvaara på obestämd tid, men troligen för alltid.


240 av 269 anställda i gruvan sägs upp efter förhandlingar där alla fack utom IF Metall var överens med företaget. Samtidigt varslar åkeriföretaget Cliffton Mining 191 anställda och ytterligare 100 anställda varslas hos olika entreprenörer.

Jobben för totalt 560 personer hotas därmed i Pajala kommun på grund av krisdrabbade Northland Resources. En av anledningarna till den akuta krisen att järnmalmspriserna sjunkit.

Hittills i år har järnmalmspriserna rasat med 40 procent och är nu nere på den lägsta nivån på fem år, från 130 dollar per ton till cirka 80 dollar.

Vid produktionsstarten i december 2012 överskattade bolaget priset för järnmalmen och underskattade även kostnaden för att driva gruvan i Kaunisvaara. Redan i januari 2013 stod det klart att det saknades 2,5 miljarder kronor för att färdigställa gruvan.

Under vården 2013 räddades bolaget undan konkurs med kapitaltillskott och lån från Folksam, Peab, Metso och riskkapitalbolaget Norrskenet, där statliga LKAB är delägare. Men i takt med det sjunkande järnmalmspriset har krisen för Northland förvärrats.

I augusti redovisade Northland en förlust före skatt på drygt 100 miljoner dollar (ca 700 mnkr) för årets andra kvartal. Motsvarande period 2013 var förlusten 59,5 miljoner dollar, drygt 380 miljoner kronor.

Northland Resources var före dagens drastiska produktionsstopp i gruvan inne på den andra rekonstruktionen. Men inget hjälpte, allt färre var villiga att satsa pengar i bolaget och med fortlöpande ras av järnmalmspriset, med 15 procent bara de senaste veckorna, stod en konkurs för dörren.

”Med tanke på det extremt utmanande marknadsklimatet är styrelsens beslut att stoppa verksamheten i detta skede det enda sättet att undvika konkurs”, skriver Northland Resources i ett pressmeddelande.

Enligt bolaget fattades beslutet på styrelsemöte dagen innan brytningen av ny järnmalm stoppades. Nu ska lagren tömmas för att öka likviditeten och ”bana vägen för en långsiktig finansiering”, som det heter.

Produktionsstoppet ska vara i två månader upptill ett år. Men frågan är om gruvan på kapitalistiska meriter kan starta igen. För att lyckas måste järnmalmspriset öka till nivåer som gällde för fem år sedan, vilket inte är troligt med dagens överproduktion och minskad efterfrågan från Kina.

Dessutom saknar Northland kapital och dras samtidigt med stora skulder till gäldenärer. Det mest sannolika är att gruvan i Kaunisvaara stängs för alltid, åtminstone när det gäller renodlad kapitalistisk ägarbild av bolaget.

Beskedet från Northland är ett dråpslag mot de 500 anställda som snart blir utan jobb. Det skapar förstämning i Pajala och hela Norrbotten. Även den statliga gruvjätten LKAB har problem och har infört anställningsstopp.

Även Dannemora Minerals, norr om Uppsala, är i riskzonen för att läggas ner med dagens järnmalmspriser. Det är kanske för tidigt att säga att den omtalade gruvboomen är över för den här gången. Men det som sker ger knappast några stora förhoppningar om framtida jobb inom gruvnäringen.

Gruvbrytning är långsiktiga projekt som kräver stora resurser för att det ska lyckas. De framtida ekonomiska kalkylerna som Northland staplat upp var orealistiska. Järnmalmspriset och de höga kostnaderna, med bland annat transport av järnmalm med lastbilar, grusade förväntningarna.

Projektet var ett kapitalistiskt luftslott som nu drabbar en hel region där tidigare ingen hade någon större framtidstro. Northland lyckades både få till en positiv framtid i bygden och sedan även stjälpa den igen.

Det visar att lättförtjänta pengar på kapitalistiskt manér inte skapar den framtid som både Pajala och hela Norrland så väl behöver. Men allt är inte nattsvart, det går att rädda jobben om vilja finns.

Staten, regeringen kan beslagta bolaget, en konfiskering utan ersättning till ägarna. Northland Resources har förverkat den egendom de lagt beslag på och har därmed skadat samhället.

Järnmalmen ligger där den ligger, gruvan är nästan helt färdigställd och produktionen har startat. LKAB har den kunskap som krävs för att driva gruvan vidare.

Kaunisvaaragruvan kan övertas av LKAB för att säkra jobben i framtiden. Kapitalistiska lycksökare inom gruvnäringen skapar ingen framtid. Det har North-land Resources agerande genom åren tydligt visat.
Fakta

Kapitalismen ödelägger Pajala

Northland: Uppstart och tidiga problem
  • Northland startade gruvdriften i december 2012 och redan efter några månader uppdagades det att bolaget hade stora ekonomiska problem att färdigställa gruvan.
  • Våren 2013 räddades Northland undan konkurs med kapitaltillskott och lån från bl a Folksam, Peab, Metso och riskkapitalbolaget Norrskenet med statliga LKAB som delägare.
Varsel
  • Northland Resources varslar 270 personer, åkeriföretaget Cliffton Mining som sköter malmtransporter åt Northland varslar 191, och ytterligare 100 anställda varslas hos olika entreprenörerer. Totalt är det arbetstillfällen för 560 personer som hotas.