Hoppa till huvudinnehåll
Av

Gustav Fridolin vill ha låglönemarknad

Nu har utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) sällat sig till de borgerliga partierna och Svenskt Näringsliv och vill även han skapa en marknad för ”enkla jobb”.


Vid förra veckans partiledardebatt i riksdagen sa utbildningsminister tillika Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin att det behövs ”fler vägar in på arbetsmarknaden”. Han tänker sig att jobben ska skapas med hjälp av ett utbyggt rut-bidrag och andra subventioner för ”enkla jobb”.

Trots att MP ingår i en regering ledd av Socialdemokraterna ställer de sig alltså på den borgerliga oppositionens sida i arbetsmarknadspolitiken.

Enklare jobb eller vardagsjobb, sänkta ingångslöner, lägre trösklar in på arbetsmarknaden och första jobbet-avdrag. De borgerliga partiernas förslag för att skapa fler jobb och integrera invandrare leder alla till att skapa en låglönesektor helt i linje med Svenskt Näringslivs önskemål.

Den marxistiske journalisten och författaren Mikael Nyberg skriver i Aftonbladet om hur demonstrerande franska bönder – många Front National-sympatisörer – 2001 ropade ”vi vill ha polacker och marockaner”.

Trots att det redan fanns 20000 arbetslösa i regionen ville bönderna ha arbetskraft som var ”hungriga och arbetsvilliga”, alltså beredda att arbeta för mindre än de arbetslösa fransmännen.

Lika öppna var Svenskt Näringsliv vid samma tid om att de ville ha ökad arbetskraftsimport för att dämpa lönekraven. Och det fick de till slut av alliansregeringen i uppgörelse med just Miljöpartiet.

När Svenskt Näringsliv och de borgerliga partierna pratar om så kallade vardagsjobb handlar det om att de vill skapa ett låglöneproletariat av långtidsarbetslösa och invandrare. Olika ”incitament för att arbeta”, till exempel hårda krav på arbetslösa och förslag på tillfälliga uppehållstillstånd för asylsökande hjälper till.

När ett skikt av arbetarklassen lever under osäkra förhållanden och med låga löner drabbar det hela arbetarklassen i form av dumpning av löner och villkor. Vad Miljöpartiets tydliga högerpositionering i arbetsmarknadspolitiken betyder för regeringssamarbetet med S och vad det leder till i riksdagspolitiken återstår att se.