Hoppa till huvudinnehåll
Av
marcus.jonsson@proletaren.se

Sverigedemokraterna ratar lagförslag mot lönedumpning

Efter överläggningar med Almega tänker Sverigedemokraterna rösta nej till regeringens förslag om ny upphandlingslag. SD bekänner färg och kallar lagförslaget som skulle motverka lönedumpning för ”kraftigt näringslivsfientliga förslag”.

Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt tillkännagav partiets nya linje i en debattartikel i Dagens Industri förra veckan.

Sverigedemokraterna, som tidigare krävt villkor enligt kollektivavtal, tänker rösta nej till regeringens förslag om ny lag för offentlig upphandling.

Regeringens lagförslag skulle innebära att företag som deltar i upphandlingar av offentlig verksamhet måste erbjuda lön, semester och arbetstid i nivå med svenska kollektivavtal. Lagförslaget har kritiserats av bland annat Kommunal för att inte också kräva att företagen ska betala tjänstepension och försäkringar, vilket innebär att företag utan kollektivavtal fortfarande skulle gynnas i upphandlingarna.

Men det är knappast ur facklig synvinkel som Sverigedemokraterna sågar lagförslaget, tvärtom. Arbetsköparorganisationen Almegas näringspolitiska chef Ulf Lindberg har flera gånger suttit ner med SD:s Oscar Sjöstedt och förklarat för honom hur illa det skulle vara för kapitalisterna om lagförslaget skulle bli verklighet, och Sjöstedt har lyssnat och tagit till sig.

I sin debattartikel kallar Oscar Sjöstedt förslaget för ”kraftigt näringslivsfientliga förslag från en socialistisk minoritetsregering”. Sjöstedt verkar också – sannolikt medvetet – ha missförstått förslaget när han skriver att småföretag som saknar kollektivavtal skulle stängas ute från offentliga upphandlingar. Men förslaget innebär bara att löner och arbetstid ska vara i nivå med kollektivavtalen, det finns inget krav på att företagen ska ha kollektivavtal.

Reaktionerna från facken har inte låtit vänta på sig.

– SD har visat sitt rätta ansikte. Måtte nu alla arbetare som tänkt rösta på dem inse vilket arbetarfientligt skitparti de är. När deras ekonomisk-politiske talesperson öppnar munnen hör man Svenskt Näringsliv eka i bakgrunden, säger Transports ordförande Lars Lindgren till Arbetet och det är bara att instämma.

Kommunals jurist Oscar Taxén säger till samma tidning att det är en provokation mot de städare som tvingas arbeta för 27 kronor i timmen.

Taxén fortsätter:

– Med regeringens förslag hade den sociala dumpningen inom städbranschen, färdtjänsten och delar av byggbranschen kunnat stoppas efter årsskiftet. Jag har svårt att se vem som kan vara emot det. Alla tycker väl att det är oskäligt att människor tvingas arbeta för löner under 40 kronor i timmen.

Civilminister Ardalan Shekarabi,
ansvarigt statsråd för offentlig upphandling, undrar i SVT hur Sverigedemokraterna ska fortsätta låtsas företräda LO-arbetare.

– Min fråga till dem är: vad har ni emot svenska byggnadsarbetare, lastbilschaufförer och taxichaufförer?

En retoriskt bra, men överflödig fråga. Sverigedemokraterna, som i två år motionerat om att det ska vara obligatoriskt med krav på villkor enligt kollektivavtal, gör helt om efter samtal med ”näringslivet” och visar med all önskvärd tydlighet vilkas intressen de företräder i praktiken.
Fakta

Sverigedemokraterna ratar lagförslag mot lönedumpning

[[nid: view_mode=inlinenode]]