Hoppa till huvudinnehåll
Av

Kamp mot omänsklig arbetsmiljö på Auson

På Auson i Kungsbacka har trakasserier, förnedring och hot från arbetsköparen varit vardagsmat under många år. Företaget har utnyttjat systemet med lönebidrag och tvingat sina anställda att jobba med ägarnas privata båtar. Men genom arbetarnas kamp börjar saker och ting förändras.


– Min fackliga tid har mer eller mindre blivit heltid på grund av situationen på Auson, både den fysiska och den psykosociala, berättar Christian Hansson som är huvudskyddsombud och ordförande i fackklubben på kemiföretaget Auson i Kungsbacka.

Proletären har pratat med arbetare som avslöjar att företaget systematiskt utnyttjat lönebidragsanställningar och att flera anställda har fått jobba med den ena ägarens båt på arbetstid.

– En stor del av vår lagerplats används till att förvara deras tremiljonersbåtar som de också låter personal arbeta med på fritiden, säger Christian Hansson upprört.

Auson har också sett till att få billig arbetskraft till produktionen genom att ta in anställda med lönebidrag från flera olika arbetsförmedlingskontor.

– På den tiden använde de sig av fyra arbetsförmedlingar, berättar Christian Hansson. Kontoren pratar ju inte med varandra, så Auson hade ett gäng som var anställda via Varberg, ett gäng via Mölndal, någon via Göteborg och så vidare. Det berättade jag för Arbetsförmedlingen och numera håller sig företaget lite mer inom lagens ramar när det gäller den biten.

Christan Hansson menar att lönebidragssystemet utnyttjats för att få billig arbetskraft.

– Har man ett lönebidrag på 70 procent så ska man jobba 30 procent fördelat över dagen. Men här har det varit 120 procent arbete för folk som faktiskt har svåra diagnoser.

Den psykosociala arbetsmiljön på Auson kan få den mest luttrade att häpna. Mobbning, trakasserier och offentlig förnedring har varit dagligt förekommande för de anställda. Kvinnliga anställda har utsatts för sexuella trakasserier, andra har förnedrats på grund av sin vikt eller sitt ursprung.

Den helt öppna förnedringen av arbetare har skett dagligen, och det är framförallt en av ägarna som stått för mobbningen. Ett fall resulterade i en anmälan som slutade med att ägaren fick betala ett skadestånd på 10000 till den utsatta killen.

Det var i samband med detta som företaget Avonova som sysslar med företagshälsovård blev inkopplade. Det blev en process om den psykosociala arbetsmiljön som tre år senare ännu inte lösts.

– Det är inte ens ett halvår sen jag drev ut 25000 som de fick betala till oss i klubben bara för att en av ägarna gick runt och förnedrade folk, säger Christian Hansson.

Numera slipper arbetarna de offentliga förnedringarna på morgonmötena efter att facket och Arbetsmiljöverket drivit igenom att ägarna inte får ha någon operativ tjänst i närheten av fabriksfolket. Men ändå kommer en av ägarna ibland ut och säger saker som att han kan ”ta in vilken hund från gatan som helst som gör jobbet bättre än er”.

– Och det står han och säger till människor som har psykiska handikapp, säger Christian Hansson. Det är folk som har gått i särskolan, och det är före detta missbrukare.

Christian Hansson beskriver arbetarkollektivet på Auson som ”en brokig skara”.

– Vi har alla våra issues och diagnoser, och sådana som oss regnar det ju inte jobb över direkt. Och det vet förstås ägarna om.

I nuläget har Auson till 30 april på sig att ha vidtagit åtgärder på en rad punkter. Annars riskerar de att förvaltningsrätten dömer dem att betala vite på en halv miljon kronor. Detta trots att första anmälan till Arbetsmiljöverket om missförhållandena på fabriken kom redan 2012 och företaget haft gott om tid på sig att vidta åtgärder.

Så sent som i somras bedömde Arbets-miljöverket den psykosociala arbetsmiljön som ”sämre än någonsin”. Då hade till och med den inhyrda konsulten från Avonova Affärshälsan dragit sig ur uppdraget på grund av samarbetssvårigheter med Auson.

Det finns stora brister även i den fysiska arbetsmiljön. Ausons fabrik i Kungsbacka hanterar många farliga kemiska ämnen och säkerheten borde därför vara hög. Christian Hansson konstaterar att så inte är fallet.

– Det är som att jobba i ett museum. Det är en extremt eftersatt fabrik fast vi jobbar med några av de farligaste kemikalierna. Brandkåren säger själv att händer det något så släcker de inte Auson för det går inte. De räddar innerstaden och närområdena. Det finns inte så många brandmän att de kan rädda fabriken.

Vid Arbetsmiljöverkets inspektion i oktober 2014 var deras intryck att det är smutsigt, rörigt, dammigt och bullrigt, och att det fanns risker i hanteringen av kemikalier.

– Den inspektionen gav massor av påpekanden och det kommer komma fler såna, kommenterar Christian Hansson. Om man hittar så mycket fel i en så liten fabrik, då har man ju problem. Det är ju ingen jätteanläggning det här. En del lagningar har till och med gjorts bara med tejp.

Situationen på Auson är möjligen ett extremt exempel på hur arbetsmiljön på ett medelstort företag kan se ut, men det belyser den enskilda arbetsköparens makt över ”sina” arbetare. Innanför grindarna på arbetsplatserna gäller inte demokratins regler.

En arbetsplats i det kapitalistiska samhället påminner om en diktatur i miniatyr. De flesta arbetsköpare behandlar visserligen inte sina anställda som på Auson, men problemet är att de kan göra det. När arbets-marknaden blir alltmer otrygg för arbetare ökar samtidigt arbetsköparnas makt över sina anställda.

Flera gånger under intervjun påpekar Christian Hansson att det ändå har blivit bättre.

– Det är långt ifrån bra och det går väldigt långsamt men det har blivit bättre. Vi har i alla fall lyckats få ihop en bra fackklubb, och nu börjar alla förstå att tillsammans är vi starka.

Han påpekar också att det just är arbetarnas sammanhållning och den kollektiva kampen som lett till att saker börjat hända på Auson. Det är slut på splittringar och bråk arbetarna emellan, och det har företaget börjat förstå.

– Den här fabriken hade inte blivit bättre om vi inte hade kämpat. Vi som jobbar måste tro på att det går att göra en förändring, och det börjar fler och fler av oss förstå. Utan kamp händer det ingenting.
Fakta

Kamp mot omänsklig arbetsmiljö på Auson

  • Kemiföretag som tillverkar rostskyddsprodukter för fordon och industri, ljuddämpningsmassa, trätjära och träskyddsprodukter samt tak- och asfaltsprodukter.
  • Startades av Arthur Udesen 1928. med tillverkning i Gårda i Göteborg. 1985 flyttade produktionen till Kungsbacka.
  • Företaget ägs fortfarande av familjen Udesen: Leif Udesen samt sönerna Erik och Per Udesen.
  • Auson Aktiebolag ägs av Aktiebolaget Engqvist & Udesen.
  • 2013 gick Auson AB med drygt 9 miljoner kronor i vinst.
  • Moderbolaget gjorde en vinst på drygt 11 miljoner kronor.