Hoppa till huvudinnehåll

Arbetare sågar LO:s kampanj för ett bättre EU – ”Kräv ett Svexit om ni vill värna om våra rättigheter”

– Lägg pengarna på en kampanj för Svexit istället. Det menar de arbetare som Proletären pratat med apropå LO:s kampanj för att förändra EU.


”EU-samarbetet är viktigt för Sverige”, skriver LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson när organisationen går ut i en kampanj för att förändra EU.

LO vill införa ett så kallat socialt protokoll som slår fast att grundläggande fackliga fri- och rättigheter inte underordnas de ekonomiska friheterna i EU.

När svenskarna röstade om EU-medlemskapet 1994 var det arbetarnas röster som kampen stod om. Motståndet mot unionen var starkt i LO-leden. Ändå deltog Socialdemokraterna och samtliga LO-förbund – utom Handels och Transport – aktivt i kampanjen för att Sverige skulle gå med i EU.

Ännu 2017 är det i LO-kollektivet som EU-motståndet är som störst. 27,4 procent av LO:s medlemmar är mot EU, att jämföra med 17 respektive 11,4 procent i TCO och Saco. 34,3 procent av LO-medlemmarna är osäkra och 38,3 procent är positiva.

De LO-arbetare som Proletären har pratat med är skarpt kritiska till att LO väljer att lägga medlemmarnas pengar på en kampanj för att förändra EU istället för att kräva ett utträde.

Anders Wiklund, fastighetsskötare


– Det är förjäkligt förstås. En väldigt stor del av arbetarna i det här landet är emot hela EU-projektet. Men att LO-ledningen skulle börja lyssna ordentligt till medlemmarnas vilja är naivt att tro.

– Rätt ut, borde vara arbetarnas linje.

Alexandra Nylund, kock


–  LO påstår att de vill värna om arbetares rättigheter. Det gör man inte genom reformer i ett EU med lagstadgad högerpolitik, det gör man genom ett utträde. Svexit nu!

Joel Sandström, stödassistent


– EU är en sammanslutning för europeiska kapitalister, och varje fackförbund måste naturligtvis göra det till sin uppgift att sätta hårt mot hårt när det gäller just kapitalister. Därför är det enda rimliga kravet ett krav på utträde ur EU.

– Om man nu är för feg för det är det minsta man kan begära ett krav på en ny folkomröstning om EU-medlemskapet. LO har massor av pengar som behövs till riktiga arbetarkrav.

Agnes Johansson, undersköterska


– LO säger att det behövs ett EU som värnar demokrati och mänskliga rättigheter i arbetslivet, och att vägen dit är både lång och svår. Varför hålla sig krampaktigt kvar i nåt som är så värdelöst som EU då? Och dessutom betala stora summor för det. Låt oss lämna det istället!


Almedin Redzic, industrisanerare


– LO:s visioner om att reformera EU är löjligt och kommer inte funka i praktiken. De borde istället lägga pengar på en utträdeskampanj, eller varför inte vanliga arbetsplatsbesök så att de kan lyssna på sina medlemmar​ och förstå vår situation istället? Varför ska vi ha samförstånd med dem som vill sänka våra löner?

– EU är en kapitalistisk union från början, och inte ens en fin tanke. Demokratin i EU funkar bara för dem som redan har och inte för oss vanliga arbetare. Svexit säger jag bara!

John Näsman, metallarbetare


– Det är missbruk av medlemmarnas pengar. Att försöka göra högerprojektet EU arbetarvänligt är lika meningsfullt som att borra i urberget med en kokt morot.

– Sverige måste lämna EU. Helst igår.

Elena Orrlöv, handelsanställd


– Det är naivt av LO att tro att det går att påverka EU till att bry sig om arbetares trygghet och sociala rättigheter. Ett socialt protokoll skulle inte lösa något, Europadomstolen skulle antagligen bara hitta kryphål som motarbetat det. För EU är den ekonomiska friheten viktigare.

– Det rätta kravet från LO är att Sverige lämnar EU.

Richard Ströberg, busschaufför


– Det är ett jäkla slöseri med medlemmarnas pengar! LO har haft 22 år på sig men det har bara blivit allt mer korruption och lönedumpning. Varför skulle de kunna ändra på det nu?

– Svexit är det enda rätta. Om LO kräver utträde kanske politikerna börjar vakna.

Birgitta Björk, pensionerad industriarbetare


– Jag tycker det är för gräsligt. De borde jobba med att driva upp lönerna istället. Eller kräva sex timmars arbetsdag.

– Förändra EU? Det går inte. Inte en chans med all den byråkratin. Det går inte nu, och inte i framtiden.

Olof Gradin, elektriker


– Det är vansinne att facket använder medlemmarnas pengar till att propagera för EU. Sveriges medlemskap i EU har inte tillfört en enda positiv sak för svenska arbetare, och inte för arbetare från andra länder heller. Vi utsätts för låglönekonkurrens och dumpning av säkerheten på byggen och i trafiken. Sen bakbinder EU fackets möjlighet att stoppa det värsta fusket med lagar som Lex Laval. Plus att EU kostar skjortan i medlemsavgift.

– Facket borde istället ordna diskussion och omröstningar bland medlemmarna om att ta ställning för ett svenskt utträde, det vore att jobba för medlemmarnas intresse.