Hoppa till huvudinnehåll
Av

Billigt för Nordkalk att döda en arbetare

Nordkalk döms för grovt arbetsmiljöbrott i samband med olyckan som dödade Johan Löfroth och brännskadade Gustaf Seppelin Solli svårt. Platschefen klarar sig med villkorlig dom.


– Alldeles för mesigt.

Det är Gustaf Seppelin Sollis första kommentar när han tar del av tingsrättens dom i Nordkalkmålet. Till tidningen NSD utvecklar han ytterligare:

– Det här är inte ens en smäll på fingrarna. Jag uppfattar det som att man ungefär säger ”gör inte om det”.

Efter en stund förklarar han sina känslor. Känner sig kluven. Å ena sidan är domen som ett skämt. Straffskalan åt helvete för låg. Å andra sidan:

– Det är i alla fall ett steg i rätt riktning.

Domen innebär att Nordkalk döms för grovt arbetsmiljöbrott till en företagsbot på tre miljoner kronor. Dessutom skall de betala skadestånd på 50.000 kronor till Johan Löfroths anhöriga och 40.000 kronor vardera till Gustaf och ytterligare en som brännskadades. Platschefen döms för grovt arbetsmiljöbrott till villkorlig dom och dagsböter på 24.000 kronor.

Dödsolyckan inträffade den 1 november 2011. Sju arbetare översköljdes av frätande kalk. Johan Löfroth dog. Gustaf Seppelin Solli klarade sig med bestående skador. Åtta amputerade fingrar, kraftigt nedsatt syn, 55-procentiga brännskador med mera.

Under rättegången förklarade Gustaf några saker han inte klarar av efter olyckan:

– Jag kan inte spela basgitarr. Kan inte skruva i småsaker. Inte svetsa.

I tingsrättsdomen kan man läsa att tids-press var en bidragande orsak till dödsolyckan. En leverans till SSAB hade reklamerats och läget var akut. Ugnen måste rengöras från en klump som fastnat.

Istället för att låta ugnen kallna, spolades stora mängder vatten in i en varm ugn. Produktionen måste igång. Resultatet, en explosion och katastrofen var ett faktum.

I domen pekas även på, förutom tids-press, att det rådde desperation, kaosartat läge, stress samt att det användes en arbets-metod som förkastas av experter.

Ansvaret läggs på Nordkalk eftersom de betraktas som inhyrare av personalen. Nordkalk å sin sida hävdade under rättegången att det rådde ett entreprenörsförhållande och att de därför skulle frikännas.

Från IF Metall ses domen som en kraftig signal till arbetsgivare och underleverantörer att de har ett arbetsmiljöansvar och måste ta det på ett större allvar.

Även om domen är ett steg i rätt riktning är det bara att hålla med Gustaf Seppelin Solli. Straffet är för lågt. Enligt beräkningar som tidningen Dagens Arbete gjort utgör Nordkalks företagsbot fyra promille av omsättningen. 

Att det tagit mer än fem år innan rättegång visar på hur arbetsmiljöbrott prioriteras. Lägg därtill den bråkdel som döms.

Man kan konstatera att det är billigt för ett företag att döda arbetare.

Jan Englund
Fakta

Billigt för Nordkalk att döda en arbetare