Hoppa till huvudinnehåll
Av

Delade turer skapar ohälsa

Delade turer innebär att arbetsdagen delas in i två eller fler pass med flera timmars paus mellan och är vanliga i vården och i transportsektorn. De har blivit allt vanligare de senaste åren.


Delade turer var vanliga innan välfärden byggdes ut under 1970- och 80-talen. Då minskade antalet delade turer, men i takt med de senaste årens nedskärningar ökar de delade turerna igen. Med färre anställda måste samma personal täcka fler korta pass för att komma upp till heltid.

I dag arbetar 100 000 av Kommunals medlemmar delade turer. Det är svårt att använda tiden mellan passen och arbetsdagarna kan bli upp till 14 timmar långa om man räknar in restiden. Hur det påverkar vardagslivet är inte svårt att föreställa sig. Arbetsformen är vanligast inom äldreomsorgen och trafiken, men också inom sjukvård och omsorg.

Det obetalda uppehållet blir en belastning för fritiden, det sociala livet och för familjelivet. I stressforskningsrapporter tas delade turer upp som en av de arbetsformer som skapar mest stressrelaterad ohälsa.

I det centrala avtalet mellan Kommunal och SKL (Sveriges kommuner och landsting) står det att arbetsgivaren bör eftersträva att delade turer minimeras. Det är ett tandlöst avtal helt på arbetsköparnas villkor. Fler sjukskrivningar, utslitningssymptom och en omänsklig arbetssituation blir följderna av de delade turerna. Det enda rätta är ett förbud mot delade turer, då det är ett uselt sätt att utnyttja arbetskraften i stället för att anställa tillräckligt med personal.
Fakta

Delade turer skapar ohälsa