Hoppa till huvudinnehåll
Av

Industrislakten i Malmö fortsätter – Wayne Fueling Systems varslar 130 arbetare

– För att rädda jobben måste arbetarna på fabriken själva ställa krav, säger Sebastian Cramér, svetsare och kommunist, om bensinpumpsföretaget Wayne, som vill flytta sin produktion utomlands.

Företaget Wayne Fueling Systems med säte i hamnen i Malmö planerar att flytta sin produktion till Dundee i Skottland. Företaget tillverkar bränslepumpar och har rötter i det anrika Ljungmans mekaniska verkstäder som för nästan hundra år sedan var ett av Malmös mest expansiva företag. Som mest arbetade 550 personer vid fabriken som då låg på Limhamnsvägen i västra Malmö.

Idag arbetar cirka 200 personer på företaget och av dessa är 130 varslade. Utöver dessa kommer en del bemanningsanställda att påverkas, liksom en rad underleverantörer i Malmö.

De drabbade arbetarna får nu leva i ovisshet innan klarare besked kommer. Men Waynes planer påminner också om alla industrijobb som försvunnit från Malmö under många årtionden. Den så populära ramsan att Malmö skulle ha gått från en arbetar- och industristad till en kunskapsstad stämmer dåligt med verkligheten.

– Snarare har Malmö gått från att ha varit en arbetar- och industristad till att ha blivit en avindustrialiserad arbetslöshets-stad. Den officiella arbetslösheten ligger på nästan 15 procent, säger Nils Littorin, ordförande i Kommunistiska Partiet i Malmö.

– Tyvärr har arbetarnas röster och krav drunknat i sorlet av det nya Malmö med lyxprojekt som Turning Torso, Västra hamnen och Malmö Live. Malmö behöver sin industri, fler arbeten, inte färre. Det är dags att arbetare ställer kravet ”Gör Malmö till en trygg stad för arbetare” och med det att Malmö Stad gör allt i sin makt för att behålla de viktiga industrijobb som finns kvar i staden.

– Inte minst så måste företagen ta sitt samhällsansvar, säger Sebastian Cramér, själv svetsare och medlem i Kommunistiska Partiet i Malmö.

– Men att tro på företagets goda vilja att behålla jobben i Malmö kan man nog inte hoppas på. För att rädda jobben måste arbetarna på fabriken själva ställa krav. Om de väljer att agera kan de räkna med ett hundraprocentigt stöd från oss kommunister i vått och torrt.

Jens Hardewall