Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesredaktör

Kommunalkongress i skandalernas spår

I veckan som gick hade Kommunal kongress i Stockholm. Förbundsstyrelsen lyckades begrava motioner om sextimmarsdag och förbud av bemanningsföretag.


I fyra dagar höll Kommunalarbetareförbundet kongress i Stockholm. En ny förbundsstyrelse valdes och sammanlagt 709 motioner avhandlades.

Motioner om arbetstidsförkortning, avskaffandet av individuella löner och förbud av bemanningsföretag begravdes av förbundsstyrelsen, som med mångordiga svador om fortsatta utredningar, prioriteringar och helhetssyn yrkade på avslag eller ansåg motionerna besvarade.

Att Kommunal har släppt kravet på sex timmars arbetsdag, som sedan tio år tillbaka inte längre är en prioriterad fråga för förbundet, ogillas av många medlemmar.

Till årets kongress hade så många som ett 70-tal motioner om arbetstidsförkortning skickats in, varav de allra flesta ville att förbundet åter ska verka för sex timmars arbetsdag. Många ombud var också uppe i talarstolen och yrkade bifall på motionerna.

Den som följde kongressen live via Kommunals websändning kunde svårligen höra skillnad på hur många ombud som ville ha bifall på förbundsstyrelsens besvarandeförslag och på hur många som istället ville att motionerna skulle bifallas.

Någon votering begärdes emellertid inte när mötesordföranden varje gång fann att förbundsstyrelsens linje vunnit, och förbundstyrelsens förslag antogs av kongressen.

Kommunal ska således i god socialdemokratisk anda tillsätta en utredning om huruvida en arbetstidsförkortning möjligtvis kan vara till gagn för medlemmarna, och sex timmars arbetsdag ska inte konkurrera med heltid som norm som Kommunals högst prioriterade arbetstidspolitiska fråga.

Vari motsättningen mellan sextimmarsdag och heltid som norm ligger framgick inte helt klart, men så är det nu i alla fall.

Kommunals fortsatta villkorslösa samarbete med det socialdemokratiska partiet klubbades också, när en motion om att partistödet till Socialdemokraterna skulle styras av hur väl det gynnnar medlemmarna avslogs.

En motion om att medlemmarna ska få rösta om avtalsförslag avslogs också enligt förbundsstyrelsens utlåtande, med motiveringen att det är representativ demokrati som gäller och att det skulle vara ”ogörligt” om medlemmarna själva fick tycka till om avtalsförslagen.

De största nyheterna var annars att avgående ordförande Annelie Nordström inte beviljades ansvarsfrihet och att kongressen gick emot valberedningens förslag på ny ordförande. Istället för Berit Müllerström valde kongressen Tobias Baudin, som kommer direkt från posten som vice LO-ordförande.

Valberedningens förslag Berit Müllerström, som har den i sammanhanget ovanliga meriten att ha jobbat 20 år som vårdbiträde, förlorade omröstningen efter att Baudin lanserat sig själv hårt som ordförandekandidat.

Åtminstone till del beror Müllerströms förlust på att hon som chef på förbundskontoret befunnit sig för nära Kommunalskandalen, även om hon inte suttit i förbundsstyrelsen eller ledningen.

Till nästa kongress 2019 ska det utredas om stadgarna ska ändras, så att förbundsledningen som består av fyra personer ska utgöras av förtroendevalda, och inte som idag av anställda av förbundet.

I den avgående förbundsledningen var det bara Annelie Nordström som också satt i förbundsstyrelsen och därför bara hon – och inte kassör Anders Bergström – som kunde ställas till svars inför kongressen.
Förste vice ordförande Per Holmström och avtalssekreterare Lenita Granlund omvaldes till förbundsledningen, där Lisa Bengtsson numera också ingår. Lisa Bengtsson kommer in istället för kassören Anders Bergström, som blev skandalernas första mjuklandande offer när han fick lämna med en fallskärm på nätta två miljoner.

Marcelo Rojas och Cecilia Rodihn, som varit styrelseledamöter både i Kommunal och handelsbolaget Lyran, ägare till den beryktade lyxrestaurangen Metropol Palais, beviljades inte heller ansvarsfrihet.

Ett smart drag av förbundsstyrelsen föranledde det ja som förmodligen rungade högst på kongressen.
Förbundsstyrelsen hade redan i februari ändrat Kommunals alkoholpolicy till att grundregeln är att inte bjuda på någon alkohol alls, men att efter ledningsbeslut kan undantag göras på upp till två glas vin eller öl.

På sista kongressdagen förvånade förbundsstyrelsen flera välförberedda talare med att själv föreslå att även undantagen skulle försvinna och att det inte ska förekomma någon representation med alkohol överhuvudtaget. De skandal- och eventuellt festtrötta (kongressfesten var kvällen innan) ombuden hade inga invändningar mot förslaget.

Flera tunga sossar och fackpampar har besökt kongressen. När LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson talade om hur rakryggat Annelie Nordström red ut skandalveckorna i vintras rann tårarna längs Nordströms kinder.

Thorwaldsson, som närmast kom från ”dialogkonferensen” om TTIP-avtalet som LO bjudit in till, uttryckte också hur han redan saknade sin andra halva Tobias Baudin uppe på LO-borgen.
Stefan Löfven pratade sig varm för den svenska modellen och läste några strofer av Ferlin. Civilminister Ardalan Shekarabi och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson passade också på att hylla sig själva och regeringens arbete inför en snäll publik.

Kongressens kanske allra mest ambitiösa motion var också den mest dödfödda. En enskild medlem från Gotland ville det oerhörda att Kommunals ombudsmän och ordförande inte ska kunna ha löner som är mer än dubbelt så höga som medlemmarnas.

Motionen avslogs enligt förbundsstyrelsens förslag.