Hoppa till huvudinnehåll
Av
jenny.tedjeza@proletaren.se

Livsarbetare mot LO:s utbildningsjobb

– Att förslaget kommer från LO är helt sjukt, säger livsmedelsarbetaren Marcus Wetterberg om de lönedumpande utbildningsjobben. Nu har han skrivit ett uttalande för landets alla fackklubbar att ställa sig bakom.

När LO-ledningen i början av mars föreslog så kallade utbildningsjobb, där nyanlända invandrare och andra som saknar gymnasieutbildning ska kunna anställas med lägre lön, var det många arbetare som gick i taket.

En av dem är Marcus Wetterberg, ungdomsansvarig i Livs-klubben på Kopparbergs bryggeri, som nu har skrivit ett uttalande för så många fackklubbar som möjligt att ställa sig bakom.

– Jag såg på Livsmedelsarbetarnas Facebook-sida att det finns ett stort missnöje med förslaget om utbildningsjobb och då tänkte jag att vi måste göra något konkret, inte bara knyta näven i fickan.

Uttalandet utgår från det fackliga löftet om att aldrig konkurrera med varandra genom att ta jobb till lägre lön eller sämre villkor. Ett löfte som Marcus Wetterberg menar att LO nu sviker.

– Förslaget i sig är inte förvånande i dagens samhälle, men att det kommer från LO är helt sjukt.

Han tycker också att förslaget är ett uttryck för den bristande demokratin inom LO-förbunden.

– Beslut av den här kalibern, som innebär att vi frångår det fackliga löftet, måste förankras bland gräsrötterna först.

• Varför tror du att LO kommer med förslaget?
– Det är svårt att spekulera i utan att bli konspiratorisk, men LO kanske har blivit lite bundis med sin motpart. Om man tjänar som en borgare kommer man att tänka som en borgare. Karl-Petter Thorwaldsson har över 100.000 kronor i månadslön och så kommer han och snackar om att sänka lönerna för andra.

Marcus Wetterberg skriver också i uttalandet om risken för att förslaget om utbildningsjobb spelar Sverigedemokraterna i händerna.

– Då kan de säga att invandrare kommer hit och tar våra jobb. Arbetsgivaren kommer alltid att välja den billigaste arbetskraften och SD kan spela på motsättningen mellan svenska och nyanlända arbetare.

Uttalandet avslutas med en mer positiv vision om hur fackföreningsrörelsen ska arbeta. Fackets roll ska vara att stå upp för det fackliga löftet, kämpa för att ge arbetarna det mest fördelaktiga avtalet, öka arbetarnas inflytande och trygghet på jobbet och att arbetarna får största möjliga del av det välstånd de själva skapar.


KLICKA HÄR för att läsa uttalandet i sin helhet. De fackklubbar som vill anta uttalandet ombeds att senast den 31 mars kontakta Marcus Wetterberg på marcus.wetterberg@mail.com