Hoppa till huvudinnehåll
Av

SKF vill sparka ut 70 arbetare

I måndags meddelade kullagerjätten SKF att 70 kollektivanställda ska bort från fabriken i Göteborg när delar av monteringen flyttas till företagets anläggningar i Frankrike.


Men för ovanlighetens skull handlar det inte om några varsel om avsked. Istället meddelar det Wallenbergkontrollerade monopolbolaget att inga arbetare ska sparkas. Nedskärningarna ska ske genom avtalspensioner och genom att visstidsanställda inte får fortsatt arbete på SKF.

– Det är fullständigt oacceptabelt att SKF ställer unga arbetskamrater utan jobb. Vi kräver att produktionen ska behållas i Göteborg, säger Thomas Dahlén, från den Kommunistiska arbetsplatsföreningen på SKF i Göteborg.

– Det är ett krav som samtliga metallare måste ställa sig bakom och som vi Kommunister kommer att ta kamp för på fackmötet senare i veckan.

Han brännmärker företagets uppenbara försök att splittra arbetarkollektivet i fast anställda och visstidare.

Men det hör till pjäsen att visstidarna inte är några tillfälligt anställda utan unga arbetare som gått tre år på SKF:s Tekniska gymnasium och därefter fått visstidsanställning med förhoppning om fasta jobb.

– Vi kan inte acceptera att Wallenberg ska tjäna mer pengar genom att flytta jobb till Frankrike. Det är landsförräderi. Vi arbetare måste försvara varje jobb i Sverige, säger Thomas Dahlén.
Fakta

SKF vill sparka ut 70 arbetare

[[nid: view_mode=inlinenode]]