Hoppa till huvudinnehåll
Av
august.eliasson@proletaren.se

Skivpengar till hamnarbetarna

– Vi stödjer alla som kämpar, säger Anita Danielsson från Spartacuskören i Göteborg, som skänker 5000 kronor till Hamnfyran genom Proletärens insamling.

Det är inte första gången Spartacuskören, som i Göteborg hörts på både Röd Front-arrangemang och andra manifestationer, skänker pengar till hamnarbetarna. Men 5000 kronor är mer än vad kören skänkt tidigare.

– Vi har sålt vår skiva ”Med sången som vapen” och fått lite pengar över. Så vi bestämde på vår avslutning att skänka pengarna till Hamnfyran i Göteborg.

• Varför beslutade ni att skänka pengar till just Hamnfyran?

– Vi vill stödja alla som kämpar. Och det känns viktigt när så många, till och med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, lägger sig i fackets jobb. De går ju ifrån den svenska modellen de säger sig värna om! Och bolaget APMT går ju inte efter reglerna.

Anita Danielsson är imponerad av hamnarbetarnas uthållighet under konflikten.

– Den sammanhållning de har, den är det inte många LO-förbund som har. De är en demokratisk fackförening och det är bara att hoppas att de kan bli en förebild som andra fackföreningar kan ta till sig, eller om det bildas nya fackförbund.

• Vad är er uppmaning till andra som vill stödja de kämpande hamnarbetarna?

– Ta upp frågan på din arbetsplats eller i din förening! Samla in pengar! Gå samman och använd er till exempel av Proletärens insamling.
Fakta

Skivpengar till hamnarbetarna