Hoppa till huvudinnehåll
Av
marcus.jonsson@proletaren.se

Smutsig namnlista på Reno Norden i Malmö

Efter den fysiska attacken på ett skyddsombud på Reno Norden i Malmö har några på arbetsplatsen ställt sig på företagets sida och startat en namninsamling för att avsätta honom och huvudskyddsombudet Kim Jensen från sina fackliga uppdrag.

Efter att sopgubbarna i Malmö börjat köra strikt efter regelboken, i protest mot en arbetsbelastning med uppemot fyra timmars övertid om dagen, blev en arbetsledare på Reno Norden vansinnig och tog stryptag på ett skyddsombud.

Först hade arbetsledaren fotograferat gubbarna på fikarasten och när skyddsombudet tog upp det med arbetsledaren blev han attackerad.

Kim Jensen, huvudskyddsombud på Reno Norden, berättar för Proletären att de haft möte med företagsledningen, som ska göra en intern utredning av händelsen och inväntar polisutredningen om misshandel.

Under tiden är arbetsledaren på semester. Men arbetarna kommer inte tillåta att han kommer tillbaka, oavsett vad Reno Nordens egen utredning visar.

– Nä. Det spelar ingen roll vad de kommer fram till. Det skulle vara som att vi accepterar att folk ska börja slåss på arbetsplatsen, det funkar inte.

Skyddsombudet som attackerades har också gått på semester sedan attacken.

– Efter att det hände mådde han fruktansvärt dåligt. Som han sa, det är en sådan jävla kränkning, säger Kim Jensen.

Sedan händelsen har några av sopgubbarna som jobbar under sommaren gått runt med en namnlista, men inte till stöd för det påhoppade skyddsombudet utan tvärtom för att han och Kim Jensen ska avsättas från sina fackliga uppdrag.

– Jag har inte själv fått se listan men de är på arbetsledarens sida, berättar Kim Jensen som har frågat dem varför de vill avsätta skyddsombuden.

– Men jag får inget bra svar, bara att de tycker att vi förstör för företaget. Företaget är ju på randen till konkurs, och då tycker en del att man ska hålla sig lugn och vara snäll.

Det svinaktiga agerandet mot skyddsombuden och lojaliteten till arbetsköparen kan ha sin förklaring. Kim Jensen säger att det förmodligen främst är sommarjobbande timvikarier som skriver på listan, och det finns släktband till företagsledningen bland vikarierna. Själv låter han mer besviken än oroad över tilltaget.

– Jag sa till dem att det är bara att sätta upp listan på tavlan. Folk får skriva på om de vill. Bättre det än att springa bakom ryggen på oss, säger han och lägger till att både han och de två andra skyddsombuden på Reno Norden har starkt stöd från de flesta av arbetskamraterna.

Reno Norden tog över sophämtningen i hela Malmö i våras. För arbetarna har det inneburit hundratals timmars övertidsarbete eftersom Reno Norden, precis som i Stockholm, vann upphandlingen genom att lägga ett bud som gör det omöjligt att fortsätta verksamheten som tidigare.

– På de flesta ställen som Reno Norden haft hand om har de inte haft koll på grejerna. De lägger för låga anbud och måste dra ner, säger Kim Jensen.

Han berättar att Reno Norden kör med färre bilar än Suez som hade kontraktet tidigare. Situationen med den extrema övertiden har förbättrats sedan Reno Norden satt in två tillfälliga extrabilar.

– Vi har haft Arbetsmiljöverket på sittning och de har gått på vår linje att företaget måste riskbedöma och få ner övertiden. Det skulle de ha gjort redan innan de startade upp.

Kim Jensen är kritisk till hur kommunen tittar åt andra hållet medan Reno Norden försämrar arbetsförhållandena.

– Det jag tycker är konstigt är hur kommunen tillåter att folk är ute och kör till klockan tio på kvällen. Vi får bara köra till klockan sju.

Han hade hellre sett att kommunen tog tillbaka verksamheten i egen regi.

– Det hade inte varit fel. Jag förstår inte hur kommunerna inte ser att det inte håller med de här låga anbuden. Buden blir bara lägre och lägre, det är en ond cirkel. Och det är vi som jobbar som drabbas.

Förutom arbetsvillkoren attackeras också anställningstryggheten i de ständiga upphandlingarna.

– Några av de gubbarna som vi tog över från Suez har jobbat i tio, tjugo år och har nu provanställning. Vi har ingen trygghet. Det finns ingen trygghet i någonting och kommunen verkar inte bry sig.