Hoppa till huvudinnehåll
Av
robert.wettersten@proletaren.se

Solidaritet på taket

– Den kampen hamnarbetarna tar nu är ju också för oss, säger Ulf Nilsson som tillsammans med sina arbetskamrater samlat pengar till Hamnarbetarförbundets strejkkassa.

Det samlas in pengar till de kämpande hamnarbetarna på arbetsplatser runt om i landet. I Göteborg har bland andra arbetskamraterna på Er-Jill Byggplåt samlat in närmare 2000 kronor.

– Det är viktigt att visa att vi arbetare kan hålla ihop oavsett yrke, säger plåtslagaren Linus Lungberg när Proletären träffar honom och arbetskamraten Ulf Nilsson på ett tak på Avenyn.

Ulf Nilsson tog upp stödinsamlingen på ett personalmöte och berättade om hamnarbetarnas kamp mot terminalbolaget APMT:s angrepp på deras fackliga rättigheter.

– Trots att det var sista punkten på mötet och alla ville hem förstod ju alla att det här är viktigt att stödja, säger Ulf Nilsson. Hamnarbetarna ställer ju inga orimliga krav, och det verkar som att motparten söker striden. Det är ju inte otänkbart att de har uppbackning ända uppifrån Svenskt Näringsliv för det här.

Linus Lungberg tycker att det verkar som att det Maerskägda bolaget vill krossa Hamnfyran.

– Och kollapsar en fackförening så kollapsar fler.

Ulf Nilsson håller med.

– Det är viktigt att hamnarbetarna får se att de har stöd av andra arbetare, men den kampen de tar nu är ju också för oss. Arbetsgivarna står tillsammans, och då måste vi också göra det.

De tycker båda att fler arbetsplatser borde visa sitt stöd för hamnarbetarna i Göteborg.

– De flesta arbetare håller nog med, men det krävs att någon på jobbet tar initiativet, säger Linus Lungberg.