Hoppa till huvudinnehåll
Av

Stort stöd för Hamnfyrans kamp mot APMT

– Det gör väldigt mycket för vår kampvilja att hamnarbetare i hela världen visar att de också är förbannade och vill ge sitt stöd, säger Hamn4ans Martin Berg om förra veckans punktstrejker i Göteborgs hamn.


Strejken i Göteborgs hamn är över men inte själva konflikten. Under sammanlagt 28 timmar fördelade under fyra dagar strejkade hamnarbetarna i containerterminalen mot terminalbolaget APMT:s diktatoriska och antifackliga personalpolitik.

En politik bolaget visade ännu ett prov på när de i måndags morse meddelade att de drar in den betalda fackliga tiden för Hamn4ans ordförande Peter Annerback. De gör det dessutom retroaktivt från den 4 november. Vid samma möte öppnade APMT dock för att koppla in statliga medlare, vilket Hamn4an ställt sig positiva till.

– Vi är fortfarande beredda till medling, säger Martin Berg från Hamn4an till Proletären.

Även om de planerade punktstrejkerna är över kvarstår blockaden mot övertid, nyanställningar och inhyrning året ut. APMT passade på att anställa 30 personer innan blockaden trädde i kraft. Men med tanke på hur dåligt bolaget har skött containerterminalen sedan de tog över den 2011, är det nog ändå en lågoddsare att de kommer få problem att jobba ikapp det de förlorat på strejken.

Martin Berg är nöjd med hur förra veckans strejk avlöpte, och särskilt vill han framhålla det stöd som kommit från hamnarbetare från hela världen.

– Det har kommit massor av stöduttalanden, bland annat från International Longshoremen’s Association, som organiserar 65 000 hamnarbetare i östra USA och Kanada. Sånt funkar som en bra dunk i ryggen.

Konkret hjälp med strejkvakter har också kommit från Hamnarbetarförbundets medlemmar i Helsingborg, Halmstad och Malmö, och 20 hamnarbetare från Danmark reste till Göteborg för att ge sitt stöd och hjälpa till.

– Det var fantastiskt att genomföra en strejk med det stödet. Det gör väldigt mycket för vår kampvilja att hamnarbetare i hela världen visar att de också är förbannade och vill ge sitt stöd.

Ett sådant stöd kan komma att bli viktigt om APMT fortsätter vara lika rigida i att ta ifrån Hamn4an de mest grundläggande fackliga rättigheter, och hamnarbetarna tvingas ta till strejkvapnet igen. Några nya strejkvarsel är dock inte lagda så bolaget har nu chansen att sätta sig vid förhandlingsbordet.

– Vi får se om de tar den chansen, säger Martin Berg.