Hoppa till huvudinnehåll
Av

Strejkande sophämtare: ”Jag är övertygad om att vi har stockholmarna på vår sida”

Sophämtarna i Stockholm går ut i vild strejk mot Reno Nordens senaste försök att ta kontrollen över deras arbete. Utöver nyckelinspektionerna som strejken gäller, vill bolaget sänka lönerna med upp till 10 000 kronor i månaden.


– Just nu är det tvärstopp, och det ser inte ut som att vi kommer ut idag.

Peter Börjesson är talesperson för de cirka 150 sophämtarna i Stockholm som på onsdagen gick ut i vild strejk mot företaget Reno Nordens nyckelinspektioner.

De bakomliggande orsakerna till strejken är att Reno Norden vunnit en upphandling av renhållningen i Stockholm och från och med den 1 oktober ska köra över större områden än tidigare.

Samtidigt går det lokala avtalet ut och företaget har aviserat att de vill sänka lönerna med upp till 10 000 kronor i månaden. I nuläget har sophämtarna en maxlön på 38 000 kronor i månaden och företagets bud är 28 000. Dessutom vill bolaget lägga på mellan 20 och 30 procent mer arbete.

– Mer arbete för sämre lön. Folk tror inte det är sant när man berättar det, säger Peter Börjesson till Proletären.

Den aktuella situationen med nycklarna har även tidigare varit en stridsfråga. Det handlar om att företaget vill skicka med en inspektör i sopbilen som ska anteckna vilka av de tusentals nycklarna som går till vilka soprum, något som sophämtarna själva har i huvudet.

Makten över nycklarna är makt över det egna arbetet. Så länge bara sophämtarna själva kan systemet blir det väldigt svårt för arbetsköparna att byta ut de anställda mot lägre betald arbetskraft eller att ta in strejkbrytare vid en konflikt.

– Transports jurister sitter och tittar på om det verkligen kan vara vår arbetsuppgift att märka upp nycklar. Vi är ju sopgubbar! Men vi kan inte vänta tills de är klara, så vi sätter ner foten redan nu, säger Peter Börjesson.

– Det började med att bara några vägrade köra ut om de skulle ha en inspektör med sig. De satt kvar från klockan fem när vi vanligtvis kör ut, till klockan tio när de blev hotade med sparken. Så vi andra bestämde oss för att vi måste backa dem.

Sophämtarna i Stockholm är genom sin sammanhållning arbetare emellan, och en närmast hundraprocentig anslutning till Transport, ett starkt arbetarkollektiv.

– Vårt krav är enkelt: Så fort bolaget säger att det inte blir någon nyckelinspektion, då kör vi ut direkt. Och vi viker inte ner oss!

Men det betyder inte att problemen är över. Fortfarande återstår striden om lönerna, där Reno Norden vill införa fasta löner på 28 000 kronor och fasta arbetstider.

– Som det ser ut nu har vi poänglön, vi får betalt efter hur mycket vi arbetar, med ett tak på 38 000 kronor. Vi får också gå hem när vi är färdiga för dagen.

Peter Börjesson är även kritisk till att privata företag alls har hand om sophämtningen.

– Nu talar jag bara för mig själv, men hela systemet med upphandling av samhällstjänster tycker jag är konstigt. Nu ska Reno Nordens moderbolag dela ut 56 miljoner kronor till aktieägarna, och vi ska få våra löner sänkta med 30 procent.

När den här tidningen pressläggs på onsdagseftermiddagen har Stockholms invånare fortfarande inte fått sina sopor hämtade.

– Jag är övertygad om att vi har stockholmarna på vår sida. De vill ha bort sina sopor, och precis som vi är de ointresserade av om företags aktieägare får någon vinst eller inte, avslutar Peter Börjesson.
Fakta

Strejkande sophämtare: ”Jag är övertygad om att vi har stockholmarna på vår sida”

[[nid: view_mode=inlinenode]]