Hoppa till huvudinnehåll
Av
robert.wettersten@proletaren.se

V:s skattereformer minskar inte klyftorna

Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt och partiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson presenterar stolt två reformer som de fått igenom i de pågående budgetförhandlingarna med regeringen.

Reformerna som ska ge 3 miljarder extra i statskassan påstås även minska klyftorna. ”Fler ska få vara med och bidra lite mer”, skriver Sjöstedt och Andersson, och presenterar reformen som innebär att uppräkningen av gränsen för när man ska betala statlig inkomstskatt begränsas. Det är alltså inte de med högst inkomster som ska betala mer skatt utan medelinkomsttagarna.

Genom att inte räkna upp brytpunkten för statlig skatt förvandlar man medelinkomsttagare till höginkomsttagare, men de rika klarar sig undan V:s reform.

Den andra reformen innebär
att de som bor utomlands men har inkomst från arbete i Sverige får höjd skatt från 20 till 25 procent, som det var före Alliansens sänkning.

Sedan tidigare har V presenterat en skattesänkning för de med sjuk- och aktivitetsersättning på i genomsnitt 130 kronor i månaden. Knappast en summa som minskar klyftorna mellan dem och de rika.