Hoppa till huvudinnehåll

Felmeddelande

  • Notice: Undefined index: field_byline i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).

”Man blir så fruktansvärt irriterad”

Nordeas vd, Christian Clausen, påstår att det går bra för Sverige och att bankutdelningar på tiotals miljarder därför är rättfärdigade. Men den stora majoriteten av Sveriges befolkning delar knappast den åsikten. Proletären har träffat några som lever långt från bankdirektörernas lyxvärld.

Arturo Melara och Alexander Borg bor i Arboga, en ort som drabbats hårt av nedläggningar och arbetslöshet. De är båda unga och tillhör dem som redan känner av krisens och nedskärningarnas verkningar. När de får höra om Christian Clausens uttalande skakar de på huvudet.

– Det går kanske bra för bankerna, men vanligt folk får kämpa, säger Arturo Melara, som själv går en svetsarutbildning.

– Pengarna hade behövts bättre i skolan, vården eller för att skapa förutsättningar för ungdomar, som fler fritidsgårdar till exempel.

• Varför kommer bankerna undan med sådana här stora utdelningar?
– Många är nog rädda och vet inte varför det ser ut som det gör. Och politikerna bara snackar och manipulerar folk, säger Alexander Borg, som just nu är arbetslös.

• Vad kan vanligt folk göra?
– Vi måste utbilda oss om hur samhället ser ut och organisera oss, säger Arturo Melara och Alexander Borg håller med.

Arturo Melara har tagit initiativ till en diskussionsgrupp i Arboga tillsammans med andra intresserade. Nu ska de anordna en studiecirkel i miljöfrågan tillsammans med Kommunistiska Partiets Västeråsavdelning. Ett steg mot både utbildning och organisering med andra ord.

En annan som upprörs är Agneta Samuelsson från Göteborg, som är trädgårdsarbetare på deltid och personlig assistent på deltid. Även hon märker av krisen och vet hur det känns att ha brist på pengar.

• Hur reagerar du på bankernas vinster och utdelningar?
– Det är ofattbart. Man blir så fruktansvärt irriterad, det finns så många saker man hade kunnat använda dom pengarna till, konstaterar Agneta Samuelsson som menar att det finns många exempel på var pengarna hade kunnat komma till användning.

– Det finns grundbultar i samhället som bara måste fungera, som skola vård och omsorg. Där hade pengarna behövts. Men de hade också kunnat användas till att ge alla ett bra boende till exempel, fortsätter hon.

– Jag har själv haft turen att undvika arbetslöshet, men det finns många som står utanför och skulle behöva få hjälp att komma in i samhället, där skulle pengarna också kunnat användas, avslutar Agneta Samuelsson.

De är röster från majoritetens Sverige. Kanske är på tiden att majoriteten höjer sina röster mot den rika minoriteten. Bara kamp kan förändra det som är.

August Eliasson