Hoppa till huvudinnehåll
Av
Chefredaktör

Stockholmsbörsen når rekordnivåer – kapitalister håvar in miljarder

Det går bra för kapitalisterna. Flera svenska börsbolag rapporterar rekordvinster för tredje kvartalet och Stockholmsbörsen når nya rekordnivåer.


Av de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen hade alla utom sju en positiv börsutveckling, enligt tidningen Affärsvärlden. Bolag efter bolag rapporterar miljardvinster för tredje kvartalet. Men inte ens när det går ”dåligt” för kapitalisterna är det dock dåligt på det sätt vi andra räknar.

Bäst utveckling av alla hade, enligt Affärsvärlden, skogsbolaget SCA som gör guld av Sveriges gröna skogar. De ökade med 15 procent och levererade en vinst på 776 miljoner kronor.

SCA kontrolleras av mångmiljardären och finanskapitalisten Fredrik Lundbergs bolag AB Industrivärden. Samme Lundberg och AB Industrivärden är också största ägare i lastbilstillverkaren AB Volvo – som också gör rekordvinster.

– Det bästa tredje kvartalet någonsin, säger vd Martin Lundstedt till TT.

Sju miljarder kronor plus landade resultatet på. Inte illa jobbat (av arbetarna). Det motsvarar hela 3,2 miljoner kronor – i timmen!

Det går bra även för Sveriges mäktigaste finansfamilj, Wallenberg. Deras verkstadsbolag Atlas Copco rapporterar rekordhöga 6 miljarder i vinst för perioden juli-augusti. Electrolux, även de ägda av Wallenberg, redovisade en vinst före skatt på 1,9 miljarder kronor.

Före detta krisbolag som SAS, där svenska, norska och danska staten är största ägare men där även Wallenberg är storägare, gick med 1,9 miljarder kronor i vinst före skatt.

Kapitalisternas sätt att räkna vinst och förlust är dock inte alltid helt logiskt. Ett av bolagen som gör förlust är Wallenbergägda Ericsson, minus 4,8 miljarder kronor. Men förlusten var väntad och resultatet rent av bättre än beräknat och aktien steg kraftigt.

I en kapitalism där ägandet gjorts till spekulation handlar ett bolags värde inte längre om vad det faktiskt producerar för samhällsnytta, utan om nutida och framtida möjligheter att förmera kapitalet – öka vinsterna.

När vinsterna inte ökar spelar det dock ingen roll hur många miljarder som rullar in. SKF gjorde till exempel bara en vinst på 1,7 miljarder kronor, vilket var något under börsanalytikernas beräkningar. En ”ljummen” rapport, enligt internetbanken Avanza.

Inte heller storbankernas resultat är helt lätta att tyda. De redovisar enorma vinster, men sjönk på börsen.

Nordea backade till exempel med åtta procent men redovisade samtidigt en vinst på 10,5 miljarder kronor. Bankerna gör enorma vinster på räntor genom svenskars bolån, liksom på lån och ägande i andra företag, men ägarna börjar på allvar oroa sig för en bostadsbubbla.

I kapitalismen fungerar bankerna som ett slags motorer, men också som dammsugare. Genom ökade utlåningar håller de liv i en stagnerande kapitalism – samtidigt som de suger upp vinsterna genom räntorna och sitt ägande i så gott som alla börsbolag. Men de bubblor bankerna blåser upp sprickor såklart till slut.

Så vilket av de 30 storbolagen gick det, enligt Affärsvärlden, allra sämst för? Jo, Fingerprint Cards som backade med 14 procent med en vinst på bara 66 miljoner kronor för tredje kvartalet.

När regeringen hävdar att vi inte längre har råd att låta människor gå i pension vid 65 och att välfärden kostar för mycket är det något som inte riktigt stämmer.
Fakta

Stockholmsbörsen når rekordnivåer – kapitalister håvar in miljarder

Börsbolagens miljardvinster
  • De 10 största bolagen på Stockholmsbörsen (efter börsvärde) och deras resultat/vinst (efter finansiella poster) för tredje kvartalet:
  • Astra Zeneca 3,9 miljarder kr (kvartal 2)
  • ABB 7,0 miljarder kr
  • Nordea 10,5 miljarder kr
  • Atlas Copco 6,1 miljarder kr
  • H&M 5,0 miljarder kr
  • Investor: 5,5 miljarder kr
  • Volvo 7,0 miljarder kr
  • Swedbank 6,2 miljarder kr
  • Handelsbanken 5,4 miljarder kr
  • SEB 5,4 miljarder kr