Hoppa till huvudinnehåll

Felmeddelande

  • Notice: Undefined index: field_byline i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).

8 mars landet runt

Tusentals demonstrerade och manifesterade på 8 mars runt om i Sverige. Den internationella kampdagen uppmärksammades av Kommunisterna på ett 20-tal orter.

Demonstrationståget tycktes aldrig ta slut när hela 5000 demonstrerade i Göteborg. Denna landets största 8 mars-samling avslutades med sång och tal där bland andra Elena Orrlöv från RKU uppmanade alla att kämpa för kvinnors rätt även resten av året.

I Stockholm gick 3000 i demonstrationen. Linda Kiibus talade för RKU och kopplade ihop det patriarkala förtrycket med kapitalisternas vinstjakt: "Vi tänker inte stanna vid höjda löner, 6 timmars arbetsdag eller samtyckeslag. Vi nöjer oss inte något mindre än med total jämlikhet under socialismen!"

På kvällen talade Christian Diesen, professor i juridik, på Röda Stjärnan om våldtäkt som ett folkhälsoproblem.

Kvinnors situation i yrkeslivet var temat för Kommunisternas möte i Malmö, där Hjördis Fohrman, läkare och kommunist, föreläste med mycket fakta och fokus på klass, inför 30 personer. Mötet avslutades med sång och musik av Nadia Montes.

Kommunisterna i Umeå deltog i Kvinnojourens 8 mars-demonstration som samlade 600-700 personer. Efteråt hölls samkväm på Röda Stjärnan med diktläsning och sång.

I Lysekil hölls ett torgmöte med tal där Stella Månevik från RKU tog upp förtrycket utifrån ett ungdomsperspektiv och Maria Ahlström tog sin utgångspunkt från den lokala politiken och sitt arbete i socialnämnden där hon sitter som representant för Kommunistiska Partiet.

På många orter arrangerade Kommunisterna manifestationer redan 7 mars, som på Kungsgatan i Alingsås där Kommunisterna höll tal, sålde Proletären och delade flygblad. Talarna tog upp de urusla pensionerna, de otrygga anställningarna med deltider och timanställningar och lyfte kravet 6-timmarsdag med bibehållen lön.

Jönköpingsavdelningen arrangerade två torgmöten i Nässjö och i Jönköping, och sedan fest på kvällen. Elin Nilsson gav en historisk tillbakablick och Annica Albertsson tog upp att en feministisk politik måste vara antikapitalistisk. På festen spelade Jämmerfronten och Rima Abotouk delade med sig av tankar om den palestinska kvinnans betydelse, särskilt i samband med det senaste anfallet mot Gaza.

I Norrköping arrangerades Kommunisterna först ett torgmöte och senare på kvällen en caféafton där Frida Jansson talade om kvinnors otrygga tillvaro på arbetsmarknaden och i samhället.

På Stora torget i Uppsala höll tre kvinnliga medlemmar i Kommunistiska Partiet tal om kvinnors särskilt svåra situation under kapitalismen och agiterade för sex timmars arbetsdag. Efter torgmötet samlades runt 15 personer på Röda Stjärnan för fika och diskussion med inledning av Lenita Åberg.

Kommunistiska Partiet och RKU i Karlstad arrangerade ett apellmöte på Soltorget på lördagen, där Angelica Ewen och Anders Wiklund talade.

Kommunisterna i Nybro uppmärksammade särskilt Nybros tiggare, och de kvinnor som har det allra svårast. Het soppa serverades i kylan och flera diskussioner hölls med förbipasserande.

I Lund talade Lisa Engström på Kommunisternas manifestation.

Linnea Sköldqvist och Andreas Mångberg talade för RKU under ett torgmöte i Skellefteå.

I Uddevalla höll Marit Kallesson tal om kvinnokamp, pornografi och den otrygga arbetsmarknaden.

I Västerås talade Samia Talbi för Kommunistiska Partiet på Sigmatorget och i Gävle talade Ellenor Persson från RKU och ytterligare två från Kommunistiska Partiet, även dessa arrangemanget under lördagen.

Kommunisterna i Trelleborg uppmärksammade dagen med samkväm på avdelningens lokal, med fika och livliga diskussioner. Ett inomhusmöte arrangerades också av Kommunisterna i Ludvika, där Nils Holmdahl pratade om Fogelstadsgruppen och radikala kvinnor.

Även på mindre orter deltog Kommunisterna i samarrangemang, som i Kristianstad tillsammans med FI och V i ett möte om kvinnofrid.

I Sundsvall höll Folkkampanjen för Gemensam Välfärd torgmöte, där Eva Rudström från Kommunistiska Partiet talade om arbetsförhållanden för de anställda i välfärdssektorn, företrädesvis kvinnor, med osäkra anställningar, deltider och vikariat.