Hoppa till huvudinnehåll
Av

Dags för kvinnokamp!

Vi föds in i det – det ojämställda samhället. Den könstillhörighet vi tillskrivs påverkar hur vi bemöts som barn, hur vi behandlas i klassrummet, vilken lön vi får när vi har tagit oss ut på arbetsmarknaden, hur mycket hushållsarbete vi utför och storleken på pensionen. De patriarkala strukturerna genomsyrar våra liv. Men situationen kan förbättras.

Inte genom privata lösningar för de rika, som rut-avdrag som ger välbeställda kvinnor möjlighet att köpa sig fria från städning och barnpassning.

Nej, det krävs samhälleliga förändringar: Höjda kvinnolöner, sex timmars arbetsdag med bibehållen lön, krafttag mot mäns våld mot kvinnor, ett förbud mot pornografi och en rad andra åtgärder som motverkar männens överordning. Samtidigt måste männen ta sitt ansvar för hälften av hushållsarbetet och för barnen.

I grunden handlar det om att kön inte ska spela någon roll för vilka förväntningar vi kan ställa på livet och för vilka förväntningar som ställs på oss.

I de artiklar vi här länkar till följer vi en kvinnas väg genom livet, från det att hon föds tills hon blir pensionär.

Vi får läsa om hur pojkar formas till pojkar och flickor till flickor under uppväxten.

Vi får höra Nadja Lundgren och Ellinor Ydén berätta om hur det är att vara ung kvinna idag.

– Jämställdheten ställs på sin spets när man får barn, berättar Johanna Sjöberg, som precis börjat jobba igen efter en tids föräldraledighet.

Pensionären Vera Peterson resonerar kring livet och ekonomin när arbetslivet är över.

Tillsammans ger deras berättelser en bild av ett kvinnoliv.