Hoppa till huvudinnehåll
Av

Välbeställda män tjänar på rut

Rut handlar om klass och kön. Skattereduktionen innebär att staten betalar halva kostnaden för det hushållsarbete som i normala fall borde ha fallit på de välbeställda männens lott.

Fler och fler använder rut. Åtminstone om man ska tro Skatteverket. Avdraget har konstant ökat sedan det infördes av den borgerliga regeringen 2007. Förra året tog över en halv miljon svenskar hjälp av rut. Det är 11 procent fler än året innan.

Egentligen är det fel att kalla rut för ett avdrag. Snarare handlar det om en riktad subvention. Den som köper rut-tjänster behöver bara betala hälften av arbetskraftskostnaden upp till ett värde av 50000 kronor per person och år. Resten betalar staten.

Rut står för rengöring, underhåll, tvätt – ofta sammanfattat som hushållsnära tjänster. Men bara för att tjänsterna frikostigt subventioneras av staten betyder det inte att de är gratis. Rut fördelas efter betalningsförmåga, inte efter behov.

Skattesubventionen har förvisso gjort det möjligt för fler att köpa hushållsnära tjänster. Det som tidigare var reserverat för överklassen har nu vidgats till att omfatta ett bredare segment av över- och medelklass. Men fortfarande är det pengarna som styr. Därför är rut orättvist.

I borgerlig propaganda framställs reformen som ett sätt att underlätta livspusslet för stressade kvinnor i karriären alternativt som en språngbräda för personlig utveckling. Kvinnorna skulle därmed vara rutavdragets vinnare. Men resonemanget missar en viktig poäng.

Många undersökningar visar att det framför allt är kvinnor som utför betungande arbete i hemmet. Det rimliga ur jämställdhetssynpunkt vore därför att männen tog en större del av ansvaret. Den fajten pågår i många familjer, fattiga som rika.

Men med skattereduktionen för hushållsnära tjänster slipper de rika männen undan. För de som har råd bollas bördan istället över på en anställd barnflicka eller städerska. Detta är pudelns kärna: Välbeställda män är rut-avdragets verkliga vinnare!

Skatteverkets hemsida kan berätta om rut-reformens tydliga klass- och genuskaraktär. I alfabetisk ordning listas exempel på vilka tjänster som berättigar respektive inte berättigar till rut. Enligt regelverket gäller följande bestämmelser:

Den som anställer en barnflicka för att passa barnen har rätt till rut-avdrag förutsatt att arbetet sker i och omkring bostaden. Barnflickan har även rätt att följa barnen till och från dagis eller skola. Men den som har för vana att forsla ungarna i taxi bör tänka sig för.

Skatteverket påpekar nogsamt att taxiresa till och från dagis eller skola inte medger rut-avdrag. Om barnflickan sitter med i taxin är det dock fortfarande möjligt att slippa betala halva hennes lönekostnad.

Den som har en egen swimmingpool som måste rengöras kan också vara berättigad till skattesubvention enligt rut. Detta förutsätter dock att simbassängen ligger inomhus. Städning av utomhuspool får ägaren bekosta själv.

Den som enligt konstens alla regler betalar skatt i Sverige har i princip rätt till rutavdrag inom hela EU/EES-området. Ett fritidshus på franska Rivieran eller Costa del Sol omfattas av rut under den tid av året som ägaren bor i det.

Skulle vederbörande få för sig att anordna ett 50-årskalas eller en studentskiva i den utländska fritidsbostaden går det också för sig att anlita rut. En inhyrd kock eller en bartender som blandar drinkar ger rätt till skattereduktion. Råvarorna måste dock komma från huset själv.

Rut riktar sig framför allt till dem som bor i villa. En dyr boendeform i storstaden där skattereduktionen är som vanligast. Skatteverkets regelsamling domineras av frågor som gräsklippning, snöskottning, mossbekämpning och trädfällning.

Att någon som bor i allmännyttan skulle få för sig att köpa hushållsnära tjänster verkar vara så otänkbart att Skatteverket ser sig föranlett att göra ett särskilt tillrättaläggande. Under bokstaven H står att läsa: Rut-arbete i hyresrätt ger rätt till skattereduktion.

Ensamma mamman i miljonprogramsområdet med arbetslöshet och utanförskap i sitt cv kan således få halva lönekostnaden betald för någon som kör hennes robotgräsklippare. Däremot kan hon inte få rut för installation, service och reparation av densamma.

Årligt återkommande statistik visar att köparna av hushållsnära tjänster är koncentrerade till ett fåtal välbärgade rikemanskommuner. Listan toppas av Danderyd, Lidingö och Täby utanför Stockholm i gott sällskap av Lomma och Vellinge i Skåne.

Förra året gjorde den genomsnittlige Danderydsbon rut-avdrag för 1407 kronor. Rikssnittet ligger på 169 kronor per person och år. Rut-avdraget har minst genomslag i Norrlands inland. I Dorotea låg medel på 9 kronor och i Malå på 21 kronor.