Hoppa till huvudinnehåll
Av

Folkets protester räddade sjukhusavdelning i Trelleborg

Folket i Trelleborg har lyckats rädda det lokala sjukhusets palliativa avdelning. En seger för förnuftet och demokratin, menar Kommunisterna.

Trelleborgarna har genom gruppen Rädda vårt sjukhus lyckats få budgetslavarna i sossarna i regionen att ändra sig. På stående möte i förra veckan gav Socialdemokraterna genom ansvariga Maria Nyman Stjärnskog löfte om att de palliativa slutenvårdsplatserna i Trelleborg skulle öppna igen efter sommaren.

Förnuftet har segrat, konstaterar Dennis Andersson som talade för Kommunistiska Partiet på manifestationen. En manifestation som helt ändrade karaktär efter att sossarna drog tillbaka sitt beslut att hålla Palliativa stängd.


– Eftersom vi på kort tid lyckats samla in över 11000 namn tycker jag inte att det var någon tvekan. Vi kräver att arbetet med att anställa personal börjar redan nästa vecka så att avdelningen kan stå klar i september.


– De pengar som sparats på de stängda platserna har betalats av alla de sjuka och dess anhöriga som förvägrats en bra vård i livets slutskeende.

Dennis Andersson tryckte i sitt tal på att det var dags att sluta räkna pengar utan istället räkna hjärtan. Något som den palliativa vården är ett ypperligt exempel på.


– Den palliativa vården är inte bara för den sjuke utan också för de anhöriga som ges möjlighet att bearbeta sorgen vilket gör att ett avslut till och med kan bli något positivt, säger Dennis Andersson.


– Jag är riktigt trött på allt tal om att det måste vara 100 procent beläggning. När det inom sjukvården är 100 procent beläggning är det något fel. Då hinns inte en bra vård med, då är det bara basal vård.


Dennis Andersson liknar den hundra-procentiga beläggningen med en bilmotor som ständigt går på högvarv. När knappar och lampor lyser rött. Han krävde ett slut på detta och på budgetslaveriet. Nu på 2000-talet måste vi istället låta behoven styra.

– Sluta räkna pengar, börja räkna hjärtan, avslutade Dennis Andersson sitt tal och drog ner stora applåder från den stora publiken i stadsparken.

Efter att Socialdemokraterna svängt i frågan svarade gruppen Rädda vårt sjukhus med att bjuda in till invigningsfest innan den 1 september. Allt för att tvinga ansvariga politiker att hålla vad de lovat. 


– Visst kan Maria Nyman Stjärnskog få klippa bandet när avdelningen återöppnas men vi i gruppen Rädda vårt sjukhus fixar festen, avslutar Dennis Andersson.


Krister Rehn hade bakat kakor till manifestationen som såldes för att få in pengar till gruppens kostnader.


– Härligt att få avsluta en lyckad namninsamling på det här sättet. Solen skiner och demokratin segrar.


Jens Hardewall från Kommunistiska Partiet i Malmö som skötte ljudet på manifestationen säger att det var kul att se det folkliga engagemanget och stämningen. 


– Vilka applåder Dennis fick efter sitt tal där han talade riktigt tydligt mot marknadstänket inom vården och för medmänsklighet och människovärde.
Proletären, Trelleborg