Hoppa till huvudinnehåll
Av

Röd front från Alingsås till Östersund

Kommunistiska Partiet firade 1 maj på 32 platser över hela landet. I demonstrationer och på torgmöten restes krav mot krig och kapitalism, för människovärde och socialism. Här publicerar vi alla 32 lokala rapporter i bokstavsordning – från Alingsås till Östersund.

Alingsås

Under det röda, soliga mötet, inramat med banderoller och fanor såldes Proletären och prenumeranter värvades. Hampus Persson, RKU, och Ingela Eriksson Thelin, Kommunistiska Partiet, höll mycket uppskattade tal. Kommentarer från de ca 70 åhörarna var: Jordnära, konkret, inspirerande, förankrat i vår verklighet och ändå djupt politiskt!
Mötet antog en resolution med tre krav: Stopp för all privatisering inom vård, skola och omsorg! Fortsätt driva Noltorps vårdcentral i offentlig regi! Stoppa byggandet av lyxlägenheter och skrytbyggen. Återupprätta allmännyttan och bygg bra, billiga hyresrätter!


Borås

På Stora Torget i Borås lyssnade ett 40-tal personer på Röd frontmötets två talare. August Eliasson, RKU, var först ut. Han talade om hur upprustning och krigshets följer i den ekonomiska krisens spår och om vikten av kampen för fred.
För Kommunistiska Partiet talade Marit Kalleson om nedskärningarna inom offentlig sektor. Utifrån egna erfarenheter som förskolelärare beskrev hon effekterna av Alliansens högerpolitik. För att bryta denna trend krävs organisering och kamp.
Under mötet såldes ett 15-tal Proletären och Rebell och nya kontakter knöts.


Gislaved

I skinande vårsol samlades över 120 personer i Gislaved för att lyssna på de två första majtalarna, Erik Anderson och Curt Vang. Det är en ökning med tio personer från föregående år.
Den förstnämnda talaren tog upp hyckleriet kring Syrien och västvärldens stöd till terrorismen i landet. Efter det tog Erik Anderson upp det lokala bolaget Familjeläkarna som fört ut närmare två miljoner till ett utländskt holdingbolag helt lagligt enligt gällande regler.
Båda talarna tog upp pensionsutredningens förslag om höjd pensionsålder: Ge arbetslösa och ungdomar jobb istället var svaret från båda.


Göteborg

Röd front samlade i år ca tusen deltagare. I skinande sol hölls två tal på Kungstorget. Först ut var Leonora Lundvall från RKU. Hon talade om svårigheterna för ungdomar att ta sig in på arbetsmarknaden och uppmanade alla ungdomar till organisering.
Huvudtalare var Robert Mathiasson från Kommunistiska Partiet som talade om en av årets huvudparoller; människovärde i stället för marknadsvärde.
Han fick rungande applåder då han beskrev den grupp i samhället som är för lata för att arbeta, som segregerar sig i egna bostadsområden och som lever på bidrag; självfallet talade han om kapitalisterna som skor sig på andras bekostnad.
Mötet enades också om ett uttalande mot en höjd pensionsålder.
Det såldes ett 90-tal Proletären och 15 nya prenumerationer tecknades. 1200 kronor samlades in till kampfonden.
Maria Eriksen


Halmstad

Det är inte varje år man får möjlighet att prata i soligt väder, inledde Axel Lyckberg från RKU sitt tal i Halmstad. Och ännu ovanligare att få tala med ett tivoli som publikmagnet och dragplåster. Sossarnas odemokratiska utspel i veckan att Kommunisterna inte skulle få använda sin vanliga mötesplats på Stora Torg med motiveringen att dom inte ville bli samman-blandade med oss föll platt till marken! I stället fick S snällt stänga av all musik under en och en halv timma som vi tog i anspråk för att hålla våra tal.
Talade om skolan gjorde Inka Persson och om sjukvården Eva Parck. Hans Johansson från Kommunistiska Partiet pratade lämpligt nog om demokrati och klasskamp och Axel Lyckberg om ungdomarnas utsatta situation idag. 35 Proletären och ett tiotal Rebell såldes.


Helsingborg

I Helsingborg blev det ett litet men högljutt demonstrationståg med 37 deltagare. På mötet blev vi totalt drygt 60 som lyssnade till Joel Assarsson, Eli Preston och Mattias Olsson. Ett tjugotal Proletären såldes och många broschyrer.
Det är mycket partiaktivitet på korttid i Helsingborg. Förra veckan var det ett offentligt möte mot Sverigedemokraternas politik och 16 maj finns det möjlighet att lyssna till Vera Peterson från Kommunistiska Partiets jämställdhetsutskott på Furutorpsgatan 71, klockan 18.30.


Jönköping

Jönköpingsavdelningen kunde glädja sig åt 60 personer i tåget. Ännu fler kom till mötet i Rådhusparken där Viktor Nilsson från RKU var först ut.
Pär Johansson från partistyrelsen berättade med hur han som högstadieelev i Jönköping protesterat mot skolpolitiken och ställt sig frågan vilket samhälle det var han levde i. En fråga som återkom flera gånger under hans tal.
Zoltan Tiroler från Svensk-kubanska Föreningen tog sedan över och brännmärkte drönarpresidenten Obamas Kubapolitik.
Avslutningsvis fick åhörarna lyssna till mycket uppskattad musik av Julgranar i Maj.15 Proletären såldes och 1400 kronor samlades in.


Karlskoga

Runt 30 deltog på Röd frontmanifestationen i Karlskoga. Johan Nilsson, RKU, och Filip Astvald, Kommunistiska Partiet, talade.
Johan Nilsson talade om klasskampens vinningar genom åren och socialdemokratins svek.
Filip Astvald talade om krigshetsen mot Syrien, Irak och Libyen. Han pekade på att kapitalet inte har några eviga vänner eller fiender, bara ett evigt intresse av profit. Astvald tog också upp den höjda pensionsåldern, som är ett onödigt vansinne som Socialdemokraterna och alliansen försöker tvinga på arbetarklassen i onödan.


Karlstad

Röd front i Karlstad lockade i år över 100 personer. På avdelningens årsmöte togs ett enhälligt beslut om att satsa extra på första maj i år. Det gjorde att vi inför Röd front beställt hem 6000 folders utöver 750 affischer av vilka nästintill alla blivit utdelade och uppsatta.
Resultatet blev att vårt Röd front växte för tredje året i rad och blev därmed det mest välbesökta Röd front vi arrangerat.
– Skönt att se att hårt arbete ger resultat, det stärker oss för framtiden, säger Anders Wiklund, ordförande för Kommunistiska Partiet Karlstad.
Utöver Kommunistiska Partiet och RKU deltog även Kultur och Idrottsföreningen Spartacus i arrangemangen och från talarstolen.


Kristianstad

u Mer än 100 demonstrerade i Kristianstad i Kommunisternas och Vänsterpartiets gemensamma tåg. Sjuka människor är ingen handelsvara, Kamp för socialismen, Dela på jobben – 6 timmarsdag nu, Sverige ut ur EU, Kronfågel och Scan – vem står på tur och Flyktingpolitik på EU-vis barnen jagas av polis, var banderollerna.
För RKU talade Teddie Goldman kring vad vi vill. Henryk Goldman, med 25 år på Scan, höll ett uppskattat tal för Kommunistiska Partiet kring höstens uppsägningar på Scan och kommunisternas syn.
På Röd front-mötet över en tallrik soppa diskuterades kommunisternas närmaste uppgifter. Dessutom välkomnades två nya medlemmar till partiet.


Landskrona

Röd frontfirandet i Landskrona fortsätter att växa. Med stöd av talare från Helsingborg lockades många landskronabor till mötet. Totalt blev det 60 åhörare som lyssnade till Eli Preston, Mattias Olsson, Martha Kristensen och Lukas Persson.
Ett femtontal Proletären såldes och bokbordet lockade också intresserade. Nya kontakter knöts till partiet.
Ett genomgående tema i talen var det allt hårdare klassamhällets orättvisor och det påtalades hur viktigt det är att fler organiserar sig.


Ludvika

I stadsparken samlades upp mot ett 60-tal åhörare för att lyssna på de tre talarna samt musik från Jonas Jansson. Mötesvärd var Lars Steiner. Stämningen var god och vädret stod oss bi.
Jorge Nuñez talade om vikten av en enad arbetarklass och läget för kampen idag, inte minst på ABB med ett fack som går arbetsköparens ärenden.
Joel Holmdahl fokuserade på socialismens nödvändighet i en tid då kapitalismen hotar vår blotta existens.
Kent Andersson avslutade med att föra in det internationella perspektivet och konkret formulera Kommunisternas kristall-klara krav, vi vill avskaffa kapitalsimen!
25 personer tågade under slagord som gav intryck av att vi var minst hundra. Kommunisterna i Ludvika står när de and-ra faller. Vänsterpartiet hade inget tåg i år.
På ABF underhölls ett drygt 30-tal medan en enklare måltid förtärdes under god stämning och samtal. Sammanfattningsvis så har vi nått upp till uppsatta mål. Vi stod pall när vi lämnades ensamma på den politiska vänsterkanten 1 maj 2013.


Lund

Första Röd frontdemonstrationen i Lund sedan 1980-talet blev lyckad! Åttio personer samlades på Mårtenstorget. En härlig kämpaglöd i Lunds rödaste tåg gav mersmak. Dagen började med tal av Agneta Lenander, sjuksköterska aktiv i Rädda Vården. Hon gav en inblick i nedskärningarnas tråkiga konsekvenser för anställda och patienter i Region Skåne.
Nästa talare var Arvid Sanzén från RKU. Med ungdomlig glöd, och ett mänskligt patos gav talaren åhörarna flera anledningar att organisera sig politiskt.
Sedan bar demonstrationen av mot Bantorget där avslutande tal hölls av Nils Littorin, ordförande för Kommunisterna i Lund. Talet avslutades med uppmaningen att ta saken i egna händer, när de etablerade partierna sviker, och gå med i kommunisternas rörelse.
17 Proletären såldes och stämningen var på topp. Summa summarum kan vi lägga en inspirerande Röd Front till handlingarna.


Lysekil

Röd front i Lysekil blev som vanligt en trevlig och bra manifestation där demonstrationen samlade runt 50 deltagare.
Det var i år ovanligt mycket folk på torget så det var många som fick lyssna på två bra tal av Maria Ahlström och Stig Berlin från Kommunistiska Partiet Lysekil som på ett bra sätt kompletterade varandra. Medan Ahlström uppehöll sig mest vid utrikespolitiken och EU-motståndet så tog Berlin i sitt tal upp kampen mot välfärdsslakten utifrån olika perspektiv, inte minst det lokala.
Ett nytt inslag på mötet var att medlemmar från Kommunal delade ut röda nejlikor på mötet med budskapet att det inte är okej med låga kvinnolöner. Vilket Stig Berlin tackade för genom att i sitt tal ha ett långt avsnitt om dessa krav.
Efter mötet på torget bjöds det på fika och underhållning på partilokalen.
Båda talen finns att läsa på www.kommunisterna.org/lysekil


Malmö

Röd front lockade hundratalet deltagare i tåget, som gick från Gustav till Sankt Knut. På samlingen kunde vi lyssna på tal av Serbastian Cramér, RKU-Malmö, Victor Diaz, Svensk-kubanska föreningen och Moppan Brag, sjukvårdsanställd, Kommunistiska Partiet.
På Sankt Knuts Torg talade ordförande Robert Wettersten. Han berättade om vår kamrat som är fängslad i Israel för sitt ingripande mot militären som skulle arrestera palestinska barn.
Huvudtalare Anita Salvén från partistyrelsen brännmärkte kapitalismen, inte minst utvecklingen inom vården där hon är anställd.
Ett lyckat Röd Front knorrades av med efterfest på Ungdomens Hus, där Nadia Montes underhöll.


Norrköping

I Norrköping samlade Röd front drygt sextio deltagare i tåget. Fler slöt upp vid mötet som hölls mellan Domino-Linden. Huvudtalet hölls av partistyrelseledamoten Erik Pettersson. Underhållning på mötet stod Fredrik Johansson & Hundarna för.


Nybro

Upp till ett sjuttiotal Nybrobor lyssnade när kommunisterna höll första majmöte på torget. Gunnel Thörn från Växjöavdelningen talade först, och följdes av Kalmar/Nybroavdelningens ordförande Johan Karlsson som tog ned den stora politiken till det lokala. Jocke Nyström från partiavdelningen spelade och sjöng egna och andras låtar mellan talen.
I Socialdemokraternas tåg gick cirka sextio personer. Vänsterpartiet hade inget arrangemang.


Nässjö

I strålande solsken hade ett femtontal revolutionärer samlats för att delta i kommunisternas 1 maj-manifestation i Nässjö.
Elin Nilsson, Kommunistiska Partiet, talade om varför vi firar denna arbetarklassens högtidsdag. För att inte mista de rättigheter arbetarklassen en gång tillkämpat sig är det viktigare än någonsin att dagens arbetare enas på klasskampens grund och för kampen vidare.
Därefter talade Mikael Petersson, Kommunistiska Partiet, om hur kapitalisterna tjänar pengar på offentlig verksamhet som vård, skola och omsorg och hur det drabbar samhället.
En känga mot sossarnas reformistiska utopi delades även ut där Petersson menade på att de i framtiden borde hålla sig till jippon som Amy Diamond-konserter och lämna 1 maj-firandet åt oss kommunister.
Proletären såldes och nya kontakter knöts till partiet. Ett lyckat Röd front-arrangemang i Nässjö 2013.
Robert Milerius


Sandviken

I Gävle-Sandviken arrangerade Kommunisterna Röd front med Proletärenförsäljning och gjorde bra reklam för partiet. Vi sålde tolv tidningar.
Efter utomhusmötet talade ordföranden för Gävle-Sandviken, Andreas Larsson, om partiprogrammet och partiets utveckling i Sandviken. På studiemötet deltog tio personer, vilket var en framgång.
Torbjörn Björkman


Skellefteå

Trots uppehåll och ibland sol blev det snålkallt i blåsten för deltagarna på årets Röd front i Skellefteå.
Drygt ett trettiotal samlades för att lyssna på Pauline T som inledde med att berätta att Nato och USA tränar krig i Sverige. Hur afghanska byar byggs för att göra krigsövningarna så realistiska som möjligt. Men det växer ett motstånd mot kapitalismens krig runt om i världen, även i Sverige.
Jan Englund talade om att Sverige plundrats av kapitalägare, lönesänkningar och höjd pensionsålder.
Under mötet såldes Proletären, Rebell och värvades prenumeranter.


Stockholm

Röd front höll ställningarna i Stockholm, med över tvåhundra i tåget och mer än det dubbla på det efterföljande mötet.
Vid samlingen på Mynttorget höll Jan-Erik Romson från Syriensolidaritet en appell och Lotta Westerberg läste dikter.
Under taktfasta talkörsparoller och till Röd front-orkesterns toner avgick sedan demonstrationståget mot ett för dagen välsmyckat Sergels Torg, där banderoller och fanor ringade in det avslutande mötet.
Talade gjorde Jonathan Lagnebjörk från RKU, Vanja Ramirez, distriktsläkare och medlem i Kommunistiska Partiets Stockholmsavdelning samt partiordförande Anders Carlsson.
För den musikaliska underhållningen svarade rapparen Jimmie The Saint och Röd front-orkestern.
Första maj i Stockholm avslutades för kommunisternas del med en traditionsenlig fest på lokalen Pumpan på Södermalm. Där bjöds på mat och dryck samt musikalisk underhållning av Spinning Jennies och Hasse Nilsson, diktläsning av Lotta Westerberg och clownframträdande av
Jonas Söderström.


Sundsvall

I strålande solsken tågade årets Röd front-demonstration från Olofs Palmes torg till Stora Torget där bortemot 200 personer väntade på att få höra på de engagerande tal som talarna levererade.
Först ut var Leon Falk, RKU, som pratade om internationell solidaritet. Han gav bland annat ”bombvänstern” en välriktad spark för deras inställning i Syrienfrågan.
Sedan kom Ellinor Persson, också RKU, och hon kritiserade skönhetsindustrin från ett ungdomligt och fräscht perspektiv.
Eva Rudström talade om vårdfrågan utifrån sitt mångåriga arbete inom landstingets sjukvård, och sist ut var Peter
Tjernberg som behandlade EU:s negativa påverkan på den svenska politiken och vårt vardagsliv.
Mötet avslutades med Internationalen från vår egen Röd frontorkester.
I demonstrationen deltog 38 personer vilket är en ökning från förra året. Glädjande var att Palestinagrupperna deltog med egen banderoll i årets tåg.


Trelleborg

Kommunisternas 1 maj i Trelleborg bjöd på tre intressanta tal, ett tjugotal åhörare och fint väder. Dennis Andersson inledde och talade om vården i Skåne och privata vårdbolag.
Aicha Coulibaly, RKU, tog upp frågan om rätten till arbete och kamp mot usla arbetsförhållanden som ofta drabbar unga.
Anita Salvén avslutade med ett kamptal om orättvisorna i Sverige och världen och avslutade med uppmaningen att organisera sig.


Umeå

Röd front i Umeå samlade drygt 130 åhörare på Rådhustorget och ytterligare ett hundratal stod i utkanterna av torget, som även fick höra Stig-Lennart Johansson och Oskar Wigren (bilden) tala för partiet och Fredrik Wilcek för RKU.
Den röda tråden i alla tre talen var nödvändigheten av att kämpa för socialismen. Oskar Wigren, som arbetar som sjuksköterska på NUS, lyfte fram Doroteabornas kamp mot nedskärningarna av vården som lett fram till folkomröstning senare i höst.
Senare på dagen deltog Kommunistiska Partiet tillsammans med en rad vänsterorganisationer, som Vänsterpartiet och Arbetarpartiet, i Enad Vänsters demonstration som samlade cirka 1200 deltagare. Daniel Thompsson talade för Kommunisterna.
Socialdemokraterna hade 460 deltagare i demonstrationen och drygt 1300 på mötet.
Totalt såldes 36 Proletären. 1 maj avslutades traditionsenligt med fika på partilokalen.
Sten Waltersson


Uppsala

Cirka 70 personer deltog i demonstrationen och mötet på Forumtorget samlade ytterligare 20-talet åhörare. För Kommunistiska Partiet talade Gunnar Nordin och för RKU talade förbundsordförande William Frejd. Båda talarna möttes av kraftigt bifall från publiken.
Appeller hölls av Emad Dahler från Palestiska Folkets Förening, Oskar Lilja, Svensk-Kubanska Föreningen, samt Mohamed Omar, Syriensolidaritet.
Eva Vakrakos uppträde som konferencier med den äran och citerade dikt av Jenny Wrangborg. Röd front avslutades traditionsenligt med lunch i bokhandeln Röda Stjärnan där ca 35 personer avnjöt vällagad mat i glad kampstämning


Varberg

I ett strålande vårväder samlades ca 55 deltagare till årets första maj-möte med Kommunisterna i Varberg.
Från RKU talade Daniel Andersson som gick igenom den utsatta situation dagens ungdomar har vad gäller jobb, anställningstrygghet och bostad. En högerpolitik med grunden lagd av det nyliberala EU-projektet hotar ungdomsgenerationen. Det behövs en kamp, inte bara för att Sverige ska ut ur EU utan också för ett annat samhälle.
”Du som är ung behöver RKU och RKU behöver dig för att organisera motstånd mot kapitalism och för socialism”.
Tomas Dahl från Kommunistiska partiet gav en genomgång av det ruttna tillståndet i konungariket Sverige, hertigdömet Halland och småpåvedömet Varberg. Där folkhemmet Sverige blivit plundrarnas, skojarnas, de vänskapskorrupta, fifflarnas och rövarnas rike i privatiseringens och högerpolitikens tid. Kampen för arbetarklassens rätt, feminism, jämlikhet och rättvisa lyftes fram. En kamp som måste ända i tanken på ett annat samhälle – socialism.
”Hur ofri, byråkratisk och stelbent den östeuropeiska realsocialismen än var så gav den många människor en grundläggande trygghet. Att ta med sig det goda i den socialistiska historien, kasta det gamla och onda överbord och utveckla tankarna om en verklig socialism med trygghet, social rättvisa, full demokrati, planerad ekonomi, individens rättigheter och folklig delaktighet är vår tids stora utmaning. Jag är övertygad om att i den klasskamp som pågår bland arbetarmassorna i fjärran österns industribälten, bland Europas krisdrabbade folk, i bygget av latinamerikansk socialism och i kampen mot krig och imperialism i Mellanöstern kommer tankarna på socialism för vår tid att växa.”


Värnamo

I Värnamo höll Jan-Åke Karlsson från Växjö och Joni Väyrynen från den aktuella orten varsitt brandtal mot Alliansen, svekfulla socialdemokrater och en proimperialistisk bombvänster inför 30 åhörare som samlats i strålande solsken.
Flera nya ansikten syntes.


Västerås

Röd front i Västerås samlade ett drygt 40-tal lyssnare framför Nya Torgscenen och fler lyssnade på bänkar och uteserveringarna runt om.
Första maj-talet hölls av Christer Ström. I sitt tal ställde han den ständigt ökande arbetslösheten inom EU mot den glädjande utvecklingen i Latinamerika med en rättvisare fördelning av rikedomarna.
Karl Sundström, Kommunistiska Partiet, sjöng och spelade och ledde allsången i den avslutande Internationalen.
Björn Berggren


Växjö

Röd front i Växjö ökade för andra året i rad. När det högljudda tåget kom fram till Speakers corner var vi 70 personer och på det efterföljande mötet lyssnade närmare 100 åhörare till tal från Gunnel Thörn och Jan-Åke Karlsson.
Efter demonstrationen följde många med till IOGT:s lokaler för att lyssna till sånger och musik av Guillermo Cariz.


Örebro

2013 års Röd frontmöte på Stortorget i Örebro blev en lyckad manifestation med dryga hundratalet intresserat lyssnande åhörare.
I den värmande vårsolen fick åskådarna höra Ida Johansson från RKU och representanter för Syriensolidaritet och Salvadoranska föreningen.
Huvudtalet hölls av Louisa Illacia från Kommunistiska Partiet. Hon smulade effektivt sönder den politiska retorik från regeringen och Moderaterna som syftar till att få arbetarna och folkflertalet att gilla läget och sitta still i högerbåten.
Mellan talen och appellerna underhöll trubaduren Erling Bronsberg med egna låtar till gitarr, ett mycket uppskattat inslag i programmet, något han även fortsatte med under det efterföljande varm korvfikat på ABF.

Östersund

Vera Peterson och Peter Mellgren höll tal i Östersund för ett trettiotal fasta åhörare och åtskilliga förbipasserande som stannade upp och lyssnade. Ett lyckat 1maj-firande.